Pyszne i zdrowe śniadanie w kilka minut

5. Musli z jogurtem i winogronami

zdjęcie: http://mulpix.com/instagram/yogurt_healthyfood_fruits_foodporn.html
przepis: http://www.realsimple.com/food-recipes/browse-all-recipes/yogurt-grapes-granola


Składniki (2 porcje):

2 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki winogrona czerwone i zielone - pokrojone na pół
0,5 szklanki musli
reklama
Przygotowanie: w dwóch miseczkach rozłożyć po 1 szklance jogurtu naturalnego. Dodać równomiernie do obu miseczek winogrona i musli.

6. Ratatouille z pieczonymi jajkami

źródło: http://www.marthastewart.com/332296/ratatouille-and-baked-eggs

Składniki (4 porcje):

1 puszka pomidorów całych bez skórki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 bakłażan - pokrojony większą w kostkę
2 cebule - pokrojone w większą kostkę
1 główka czosnku - obrane ząbki
2 papryki - pokrojone w większą kostkę
2 cukinie - pokrojone w większą kostkę
1 liść laurowy
1 łyżka świeżego oregano
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
sól i pieprz czarny
8 jajek
reklama
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieścić pomidory z puszki i rękoma rozłamać je na kawałki, skropić 2 łyżkami oliwy i piec 30 minut, mieszając co 10 minut - wyjąć z piekarnika. W durszlaku umieść bakłażana i posyp 1,5 łyżeczki soli - odstawić na 20 minut, po czym wycisnąć nadmiar płynu. Do garnka dodaj 4 łyżki oliwy, cebulę i podsmażyć. Dodaj następnie czosnek oraz paprykę i smaż ok. 4 minut. Dopraw solą i pieprzem. Do garnka dodaj pomidory, bakłażana, cukinię, liść laurowy oraz oregano - gotuj dalej, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Gotowe ratatouille przełóż do naczynia żaroodpornego. Dużą łyżką zrób dołki, do których wbij jajka. Dopraw je sola i pieprzem. Piecz 20-25 minut.

7. Poranne muffinki


źródło: http://www.marthastewart.com/339779/morning-glory-muffins

Składniki (12 muffinek):

1 ¼ szklanki mąki
0,5 szklanki cukru brązowego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych górskich
0,5 szklanki rodzynek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duże jajko
⅓ szklanki mleka
4 średnie marchewki - obrane i starte na małych oczkach
1 banan
reklama
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier brązowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową. Dodaj płatki owsiane i rodzynki. Następnie dodaj oliwę z oliwek, jajka, mleko i banany - wymieszaj dokładnie. Blaszkę na muffinki lub foremki wyłóż przygotowanym ciastem do ⅔ wysokości. Piecz 20-25 minut lub do suchego patyczka. Muffinki podawaj ciepłe.

3 z 3


Pyszne i zdrowe śniadanie w kilka minut Reviewed by MotywacjaNonStop on 11:09 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.