Przepis na sok z buraków
Jakiś czas temu widziałam w telewizji program, w którym przeprowadzono eksperyment z udziałem biegaczu, których podzielili na dwie grupy. Jedna dostała do wypicia przed biegiem sok z buraków, druga jedynie wodę. Dzień przed badaniem każdemu z biegaczy zmierzono czas biegu danego dystansu i zapisano wyniki. Następnego dnia podano jednej grupie sok z buraków, drugiej wodę i poproszono, aby jeszcze raz przebiegli ten sam dystans.
Ponownie zmierzono im czas. O dziwo każdy biegacz, który wypił sok z buraków osiągnął czas lepszy od poprzedniego dnia. Oczywiście poprawione wyniki nie były mega odbiegające od dnia poprzedniego, ale lepsze. Być może faktycznie ten sok działa. Wiadomo, że na wyniki ma wpływ wiele czynników, jednak nie o to tu chodzi.
źródło: www.express.co.uk
Więc ile trzeba wypijać soku z buraków aby zauważyć poprawę wyników? Jedna lub dwie szklanki (ilość stosowana w większości badań) są wystarczające, aby dostarczyć odpowiednia ilość azotanów.
reklama
Więc ile trzeba wypijać soku z buraków aby zauważyć poprawę wyników? Jedna lub dwie szklanki (ilość stosowana w większości badań) są wystarczające, aby dostarczyć odpowiednia ilość azotanów.
Poniżej mam dla Ciebie prosty przepis na koktajl z buraków. Aby uzyskać maksymalne korzyści z buraków, pij sok 2 do 4 godzin przed treningiem. Czego potrzebujesz:
- 4 czerwone buraki
- 4 marchewki
- 2 cytryny (głównie startą skórkę)
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 jabłka
wszystko do sokowirówki….Warto odstawić taki sok na około 30 minut.
- 4 czerwone buraki
- 4 marchewki
- 2 cytryny (głównie startą skórkę)
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 jabłka
wszystko do sokowirówki….Warto odstawić taki sok na około 30 minut.
reklama
Jeżeli zdecydujesz się na zakup soku zamiast samodzielnego przygotowania, zwróć uwagę na zawartość azotanu. Dane na etykietach traktuj z przybliżeniem, ponieważ w większości przypadków nie będą zbyt dokładne, gdyż ilość azotanu często spada w trakcie produkcji oraz konsumpcji.
Przepis na sok z buraków
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
11:04
Rating:
Brak komentarzy: