Najgorsze metody przygotowywania posiłków:
smażenie - z pewnością nie tylko ty dodajesz lub dodawałaś dodatkowy tłuszcz do podsmażenia. Wysokie ciepło doprowadza do utleniania tłuszczów wielonienasyconych. Prawie wszystkie oleje pochodzenia roślinnego przyczyniają się do “zabijania” składników odżywczych w pożywieniu i potencjalnie zmieniają je na rakotwórcze.
Olej kokosowy jest chlubnym wyjątkiem, ponieważ jest tłuszczem nasyconym, nieutleniającym się. Jednak jest to w dalszym ciągu tłuszcz i dodawanie go w dużej ilości do przygotowywania posiłków podnosi ich kaloryczność oraz sprawia, że trudno jest zrównoważyć proporcje dziennego spożycia zdrowych tłuszczów do białek i węglowodanów.
smażenie “na zimno” - jest to samo złe, jak zwykłe smażenie - a może i nawet gorsze. Smażenie na zimnym tłuszczu powoduje, że jedzenie zamiast zamykać włókna zacznie pochłaniać tłuszcz (zachowa się jak gąbka).
podgrzewanie w mikrofali w plastikach - przygotowywanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych metod gotowania. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat. Dlaczego mikrofali mówimy nie? Po pierwsze, nie można jej potraktować jako sposób gotowania z perspektywy kulinarnej. Po drugie, kuchenki mikrofalowe nie zostały dopuszczone do użytku aż do końca lat sześćdziesiątych, więc trudno określić jej długofalowe skutki.
Nie ma także żadnych badań przekonujących o pozytywnym czy neutralnym wpływie stosowania mikrofali. Nie ma jednak wątpliwości, że przygotowywanie czy podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej w plastiku jest złe. Substancje z tworzywa sztucznego mogą przejść do pożywienia. Szczególnie niepokojące są wędliny i sery, ponieważ ich tłuszcze pochłaniają rewelacyjnie rakotwórcze substancje chemiczne (FDA).
reklama
smażenie “na zimno” - jest to samo złe, jak zwykłe smażenie - a może i nawet gorsze. Smażenie na zimnym tłuszczu powoduje, że jedzenie zamiast zamykać włókna zacznie pochłaniać tłuszcz (zachowa się jak gąbka).
podgrzewanie w mikrofali w plastikach - przygotowywanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych metod gotowania. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat. Dlaczego mikrofali mówimy nie? Po pierwsze, nie można jej potraktować jako sposób gotowania z perspektywy kulinarnej. Po drugie, kuchenki mikrofalowe nie zostały dopuszczone do użytku aż do końca lat sześćdziesiątych, więc trudno określić jej długofalowe skutki.
reklama
2 z 2
Najgorsze metody przygotowywania posiłków:
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
17:43
Rating:
Szczególnie kiedy przyrządzamy warzywa, możemy przez nieumiejętne gotowanie, otrzymać prawie bezwartościowy posiłek. Z domu rodzinnego wyniosłam przekonanie, że warzywa trzeba porzadnie ugotować! Ponieważ interesowało mnie zdrowe odżywianie, bardzo szybko przekonałam sie w jakim błędzie żyłam. Pamiętam swoje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że białą kapustę można spożywac na surowo! Później przyszły inne odkrycia. Nigdy nie używałam tylko garnka do gotowania na parze.
OdpowiedzUsuń