Jesz chleb? Nie ma w tym nic złego cz 2
źródło: www.nutraceuticalsworld.com
Produkty fermentujące
Przeciętny chleb, jaki możesz znaleźć na półkach w sklepach spożywczych jest wypiekany z drożdży, dzięki którym niesamowicie szybko rośnie. Proces ten jest skuteczny, ponieważ pozwala na większą produkcję pieczywa w krótkim czasie. Niestety szybki proces produkcji prowadzi do obniżenia wartości odżywczych. Tradycyjny chleb powstaje w procesie fermentacji zwanej zakwaszeniem. Poprzez zaszczepienie ciasta kulturami bakterii, zaczynają one trawić surowe składniki, czego wynikiem jest powstanie dwutlenku węgla i kwasu mlekowego.
Przeciętny chleb, jaki możesz znaleźć na półkach w sklepach spożywczych jest wypiekany z drożdży, dzięki którym niesamowicie szybko rośnie. Proces ten jest skuteczny, ponieważ pozwala na większą produkcję pieczywa w krótkim czasie. Niestety szybki proces produkcji prowadzi do obniżenia wartości odżywczych. Tradycyjny chleb powstaje w procesie fermentacji zwanej zakwaszeniem. Poprzez zaszczepienie ciasta kulturami bakterii, zaczynają one trawić surowe składniki, czego wynikiem jest powstanie dwutlenku węgla i kwasu mlekowego.
reklama
Pierwszy z dwóch powoduje powstanie pęcherzyków powietrza, które powodują rośnięcie ciasta, nadając przy tym lekko kwaśnawy smak. Poza nadaniem tekstury i smaku zakwaszenie powoduje dodatkowo rozkład ziaren pszenicy.
Jesz chleb? Nie ma w tym nic złego cz 2
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
12:44
Rating:

Brak komentarzy: