Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe cz 3
Tydzień 4
- gotuj w domu – jednym z najlepszych sposobów na to, aby kontrolować swoje posiłki jest samodzielne gotowanie w domu. Należy wyeliminować wszelkie fast foody oraz jedzenie w restauracjach, z wyjątkiem tych, w których jesteś pewny używanych składników i sposobów przyrządzania. Wiele restauracji używa zdecydowanie za dużo soli do przygotowywania dań, co może prowadzić do homeostazy. Ten etap może okazać się dość trudny, ponieważ musisz nauczyć się planować i przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem. Praktyka czyni mistrza, więc nie do dzieła.
- dni tzw. „oszustwa” – 1; czytaj opis w tygodniu 1
- tygodniowe zadanie – tłuszcz jest niezbędny; pamiętaj, że tłuszcz jest ważnym elementem każdej diety. Mam na myśli tu ten „zdrowy tłuszcz”, pochodzący z ryb, orzechów, nasion, awokado, oliwek itp. Kategorycznie należy unikać tłuszczów znajdujących się w przetworzonej żywności. Z tłuszczem jednak należy także być ostrożnym, ponieważ mimo to, że to zdrowy tłuszcz to wciąż tłuszcz (w 1g zawiera 9kcal).
Tydzień 5
- zmniejsz węglowodany skrobiowe – zalicza się tu przede wszystkim ryż, chleb, ziemniaki, kukurydzę, fasolę oraz inne rośliny strączkowe. Większość z nich nie można uznać za złe produkty, jednak spora liczba ludzi je
- gotuj w domu – jednym z najlepszych sposobów na to, aby kontrolować swoje posiłki jest samodzielne gotowanie w domu. Należy wyeliminować wszelkie fast foody oraz jedzenie w restauracjach, z wyjątkiem tych, w których jesteś pewny używanych składników i sposobów przyrządzania. Wiele restauracji używa zdecydowanie za dużo soli do przygotowywania dań, co może prowadzić do homeostazy. Ten etap może okazać się dość trudny, ponieważ musisz nauczyć się planować i przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem. Praktyka czyni mistrza, więc nie do dzieła.
reklama
- tygodniowe zadanie – tłuszcz jest niezbędny; pamiętaj, że tłuszcz jest ważnym elementem każdej diety. Mam na myśli tu ten „zdrowy tłuszcz”, pochodzący z ryb, orzechów, nasion, awokado, oliwek itp. Kategorycznie należy unikać tłuszczów znajdujących się w przetworzonej żywności. Z tłuszczem jednak należy także być ostrożnym, ponieważ mimo to, że to zdrowy tłuszcz to wciąż tłuszcz (w 1g zawiera 9kcal).
Tydzień 5
- zmniejsz węglowodany skrobiowe – zalicza się tu przede wszystkim ryż, chleb, ziemniaki, kukurydzę, fasolę oraz inne rośliny strączkowe. Większość z nich nie można uznać za złe produkty, jednak spora liczba ludzi je
zdecydowanie za dużo produktów tego typu. Naszym celem jest zmniejszenie spożywanej ich ilości (jak nie całkowite wyeliminowanie), po czym ponownie ich dodanie w chwili, kiedy Twoje ciało będzie potrzebowało energii. To nauczy Cię, jakie zależności występują między Twoim organizmem a węglowodanami. Są one niezbędnym źródłem energii, jednak jedzenie ich w zbyt dużej ilości powoduje uczucie ospania i zgromadzenia niewykorzystanej energii w postaci tłuszczu.
- dni tzw. „oszustwa” – 1; czytaj opis w tygodniu 1
- dni tzw. „oszustwa” – 1; czytaj opis w tygodniu 1
reklama
- tygodniowe zadanie – cukier tylko po ciężkim lub w trakcie długiego treningu; Twój organizm nie potrzebuje przetworzonego cukru. Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego, okres jednej godziny po wysiłku będzie najlepszym czasem na to. W tym czasie stężenie cukru we krwi jest niskie ze względu na wykorzystanie go do wykonania treningu w pełni. Zjedzenie cukru pomoże Ci szybciej zregenerować się.
Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe cz 3
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
12:26
Rating:
Brak komentarzy: