Cukier w owocach - Jak organizm przetwarza węglowodany….
Twoje ciało potrzebuje węglowodanów jako źródła paliwa do prawidłowego funkcjonowania. Kiedy je jesz, enzymy w przewodzie pokarmowym dzielą je do najprostszej postaci, jaką jest cukier. Złożone węglowodany mają bardziej skomplikowane cząsteczki, przez które organizm jest zmuszony do włożenia większej pracy i czasu do ich podzielenia i przerobienia na energię. Proste węglowodany lub cukry są natomiast łatwe do rozbicia.
reklama
Tak czy inaczej, każdy zjedzony produkt węglowodanowy zostaje przetworzony na cukier - glukozę i fruktozę, które zostają przetransportowane do krwiobiegu. W tym momencie trzustka uwalnia hormon zwany insuliną, który robi kilka rzeczy z tego cukru we krwi. Jeżeli ilość insuliny będzie umiarkowana cukier dostarczony zostanie do wątroby i mięśni do wykorzystania jako paliwo. Natomiast, jeżeli ilość insuliny będzie w nadmiarze cukier zostanie przekształcony w tkankę tłuszczową do wykorzystania w przyszłości. I stąd pojawią nam się “boczki” i “ukochana oponka”.
Tłuszcze i białka mogą w pewien sposób pomóc, jednak najlepszym sposobem na powolne wchłanianie cukrów jest spożywanie błonnika.
Owoce na ogół wydają się być bogate w błonnik, dzięki czemu zawartość cukru nie jest taka straszna. Dodatkowo należy pamiętać, że nawet węglowodany złożone mogą powodować skoki cukru we krwi.
Podsumowując, już na koniec należy pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo. Oczywiście, przejadanie się owocami jest możliwe. Co jakiś czas można usłyszeć czy wyczytać, że ktoś zjada sześć czy siedem bananów dziennie lub całego arbuza podczas “jednego posiedzenia”, twierdząc, że wszystko jest w porządku, bo owoce to samo zdrowie. Owszem, ale wszystko z umiarem.
Umiar jest kluczem w każdej sytuacji - no może poza jedzeniem zielonych warzyw liściastych. Dla większości ludzi 2-3 porcje owoców dziennie powinny być wystarczające, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin, minerałów i składników odżywczych.
źródło: http://hdwallpapersrocks.com/fruit-food/spanking-fruits-in-water-stream-full-hd/
Jeżeli ten sposób postępowania jest nadużywany w sposób regularny i systematycznie do krwiobiegu dostarczane są ogromne ilości glukozy, prawidłowe działanie insuliny do przetwarzania cukru może zostać zaburzone. Nazywane jest to opornością na insulinę. Po pierwsze Twoje ciało będzie próbowało rozwiązać ten problem poprzez wytwarzanie większej ilości insuliny, jednak kiedy to już nie będzie wystarczało możesz nabawić się cukrzycy typu 2. Kluczem do uniknięcia dużych skoków cukru we krwi jest spożywanie węglowodanów z innymi pokarmami, mającymi zdolność do powolnej absorpcji.
reklama
Tłuszcze i białka mogą w pewien sposób pomóc, jednak najlepszym sposobem na powolne wchłanianie cukrów jest spożywanie błonnika.
Owoce na ogół wydają się być bogate w błonnik, dzięki czemu zawartość cukru nie jest taka straszna. Dodatkowo należy pamiętać, że nawet węglowodany złożone mogą powodować skoki cukru we krwi.
Podsumowując, już na koniec należy pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo. Oczywiście, przejadanie się owocami jest możliwe. Co jakiś czas można usłyszeć czy wyczytać, że ktoś zjada sześć czy siedem bananów dziennie lub całego arbuza podczas “jednego posiedzenia”, twierdząc, że wszystko jest w porządku, bo owoce to samo zdrowie. Owszem, ale wszystko z umiarem.
Umiar jest kluczem w każdej sytuacji - no może poza jedzeniem zielonych warzyw liściastych. Dla większości ludzi 2-3 porcje owoców dziennie powinny być wystarczające, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin, minerałów i składników odżywczych.
2 z 2
Cukier w owocach - Jak organizm przetwarza węglowodany….
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
13:22
Rating:
Brak komentarzy: