Zdrowe tłuszcze, które wspomagają odchudzanie i metabolizm!
Tłuszcze wbrew powszechnej opinii powinny być integralną częścią zdrowego odżywiania. Niestety wiele osób, zwłaszcza tych, odchudzających się ogranicza drastycznie bądź całkowicie eliminuje tłuszcze z diety.
Wśród wszystkich makroskładników tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane
źródło energii dla organizmu.
Powinny pokrywać od 20-35%
zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia. Odpowiadają za dostarczanie
wspomnianej energii, zabezpieczają organy wewnętrzne przed urazami, chronią
organizm przed utratą ciepła, ułatwiają wchłanianie niezbędnych witamin A, D,
E oraz K. Tłuszcze zostały podzielone na wiele kategorii.
Zobacz również: Tkanka tłuszczowa oporna na brzuchu, udach czy biodrach? Unikaj tego, a przyspieszysz odchudzanie!
Jedną z nich jest podział na
tłuszcze roślinne – nienasycone,
pochodzące przede wszystkim z roślin tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej
lniany, pestki nasion, orzechy, awokado, kokos, ale także niektóre pochodzenia
zwierzęcego np. ryby oraz
tłuszcze zwierzęce – nasycone,
pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, masło, smalec, łój, sery, śmietana, jajka,
a także niektóre pochodzenia roślinnego jak olej palmowy i kokosowy.
Zobacz również: 6 ćwiczeń na mięśnie brzucha, które dają rewelacyjne efekty
Tłuszcze dzieli się także na
kwasy tłuszczowe nasycone, czyli
te pochodzenia zwierzęcego i w nadmiarze niekorzystne dla organizmu oraz
kwasy tłuszczowe nienasycone,
pochodzenia roślinnego, które z kolei dzieli się na jednonienasycone oraz
wielonienasycone.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
sprzyjają przede wszystkim utrzymaniu odpowiednich poziomów złego cholesterolu
do dobrego cholesterolu we krwi. Natomiast
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
(omega-3 i omega-6) wpływają na zmniejszenie wystąpienia chorób sercowo
naczyniowych, usprawniają układ nerwowy, działają przeciwzapalnie, podnoszą
odporność, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, serca,
mózgu czy nerek.
Awokado – niskokaloryczny owoc o
wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, naturalnych
antyoksydantów (witamina A, witamina C, witamina E), manganu, miedzi, selenu,
cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K, steroli, luteiny i
zeaksatyny, błonnika. Zawarte w awokado składniki odżywcze odpowiadają za
prawidłowy rozwój komórek nerwowych, chronią przed chorobami układu krążenia,
zwalczają wolne rodniki w organizmie, chroniąc przed nowotworami, chorobami
sercowo-naczyniowymi, starzeniem, chronią przed złym cholesterolem, zapobiega
atakom wilczego głodu, zwiększając uczucie sytości, reguluje perystaltykę
jelit.
Sery i tłusty nabiał – czyli sery
żółte, mleko, sery twarogowe, sery podpuszkowe, śmietana, jogurty, kefir,
maślanka, masło. Produkty te zawierają solidną porcję białka, ale także cenne
dla zdrowia składniki odżywcze tj. wapń, fosfor, potas, magnez, witamina A,
Witaminy z grupy B, probiotyki. Nabiał pozwala na zmniejszenie ryzyka
wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu sercowo-naczyniowego,
ułatwia redukcje masy ciała, zwiększa gęstość kości i wystąpienie osteoporozy,
zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka.
Jajka – to przede wszystkim
źródło pełnowartościowego białka, ale także jednonienasyconych i
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę A, witaminę E, witaminę D,
witaminę K, witaminy z grupy B, lizozym, cholinę, fosfor, potas, sód, wapń,
żelazo, magnez, miedź, cynk, selen, beta-karoten, luteinę. Dzięki zawartym
składnikom odżywczym m.in. neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu,
poprawiają wzrok i chronią przed chorobami układu wzrokowego, usprawnia pracę
mózgu, wątroby, układu nerwowego, wzmacniają kości, poprawiają pamięć,
zapewniają dłuższe uczucie sytości, przyspieszają metabolizm i usuwanie toksyn
z organizmu
Tłuste ryby morskie – są
doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale również wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6. Zawierają więcej witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach niż ryby chude tj. witamina A, witaminy z grupy
B, witamina D, witamina E oraz fosfor, wapń, jod, selen, magnez. Spożywanie
tłustych ryb wpływa na usprawnianie pracy tarczycy, opóźnia procesy starzenia,
działa przeciwnowotworowo, wpływa na prawidłową pracę serca, mięśni, układu
nerwowego, chroni przed wolnymi rodnikami, wspomaga leczenie choroby
Alzheimera, wspomaga odchudzanie poprzez hamowanie łaknienia oraz zwiększenie
wydatkowania energii.
Orzechy, nasiona i pestki –
zaleczę tu wszystkie orzechy (migdały,
orzechy laskowe, włoskie,
nerkowca, makadamia itp.), pestki dyni, słonecznika, siemienia lniane, kokos i
wiórki kokosowe; to źródło
nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witaminę A, witaminy
z grupy B, witaminę E, magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, selen, cynk.
Spożywanie orzechów i nasion wpływa na poprawę i
regulację ciśnienia krwi,
zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, zakrzepom), chronią
serce, mózg, działają przeciwnowotworowo,
zapobiegają cukrzycy typu II,
obniżają poziom złego cholesterolu, normują ciśnienie krwi, wzmacnia układ
immunologiczny, przyspieszają metabolizm i przemianę materii, wpływają na
poprawę jakości włosów, skóry i paznokci.
Oliwa z oliwek, oleje roślinne –
najlepsze nierafinowane; dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
omega-3 i omega-6, witaminę A,
witaminę D, Witaminę E, fenole, sterole, skwalen, karoteny, chlorofile. Dzięki
zawartym składnikom odżywczym oleje wpływają na zmniejszenie złego
cholesterolu we krwi, podwyższając ten dobry,
przeciwdziałają miażdżycy,
nadciśnieniu tętniczemu, działają przeciwnowotworowo, wspierają funkcje układu
nerwowego, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawiają i
wpływają ma młody wygląd skóry.
Brak komentarzy: