Jakie produkty spowalniają starzenie?
Starzenie jest procesem naturalnym i nieuchronnym. Pierwsze zmiany skórne najczęściej obejmują zmarszczki.
reklama
Mimo, że procesu nie da się zatrzymać, to można go spowolnić. Nie trzeba
wydawać fortuny na kosmetyki oraz inne preparaty, ponieważ istnieje o wiele
lepszy sposób. Wystarczy odpowiednio się odżywiać i wprowadzić do codziennej
diety kilka produktów żywnościowych o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli
opóźniających proces starzenia. Antyoksydanty to związki, pochłaniające tzw.
wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie.
Funkcjonują jak tarcza, która chroni komórki organizmu przed niekorzystnymi
procesami, min. przed starzeniem lub przez nowotworami. Najpopularniejsze
przeciwutleniacze to witamina E, C i A, a także cynk, selen, katechiny.
reklama
Zobacz również: Niedoczynność tarczycy, a otyłość.
Te ostatnie mogą działać nawet 100 razy mocniej niż wymienione witaminy.
Substancje te występują w żywności, którą wiele osób spożywa na co dzień.
Gdzie zatem szukać źródeł pożądanych antyoksydantów?
reklama
Poniżej znajdziesz listę produktów, które maja bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm:
Wino i kakao
W skórce winogron znajduje się resweratrol, który jest silnym
przeciwutleniaczem. Czerwone wino także zawiera sporo cennej substancji.
Polifenol wspomaga też pracę serca. Z kolei, kakao zawiera spowalniające
starzenie flawonoidy. Warto wspomnieć, że gdy dodamy do kakao sporą ilość
cukru i mleko, wówczas może stracić swoje działanie antyoksydacyjne.
Jagody
Jagody są bardzo zdrowe, w dodatku spowalniają procesy starzenia. Zawierają
mnóstwo antyoksydantów i mogą eliminować fizyczne oraz psychiczne oznaki
upływu czasu. Są źródłem antocyjanów, które polepszają pamięć. Co więcej,
jagody pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, które są częstą przyczyną
starzenia skóry i wielu innych schorzeń.
Zobacz również: Domowe syropy na wzmocnienie, odporność i przeziębienie!
Łosoś
Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3, łosoś obniża stan zapalny w organizmie,
polepsza pracę serca oraz pomaga w utrzymaniu jędrności skóry. Powstrzymuje
rozpad kolagenu. Może też chronić przed powstaniem raka skóry.
Brokuły
Brokuły mogą chronić przed pojawianiem się zmarszczek, ponieważ witamina C w
nich zawarta wpływa na wytwarzanie kolagenu w skórze. Obecność sulforafanu
sprawia, że może warzywo może też usuwać toksyny z organizmu. Ponadto brokuł
posiada lignany, przeciwdziałające chorobom serca i nowotworom.
Herbata
Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Posiada dobroczynne
katechiny (np. epikatechinę). Antyoksydanty są obecne również w naparach
ziołowych (np. z melisy bądź mięty).
Zobacz również: Woda z solą himalajska- korzyści oraz przeciwwskazania
Pomidory
Zawarty w pomidorach likopen działa przeciwutleniająco. Poprawia pracę serca i
przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Likopen chroni także skórę przed
szkodliwymi promieniami UV oraz opóźnia powstawanie zmarszczek. Chroni przed
rozpadem kolagenu w skórze. Najwięcej likopenu zawierają pomidory gotowane i
suszone.
Ogórki
Ogórki mają sporą zawartość wody i krzemionki. Składniki te dogłębnie
nawilżają cerę, wzmacniają tkankę łączną oraz zapobiegają tworzeniu się
zmarszczek. Ogórki to warzywa niskokaloryczne, a więc można je jeść bez obaw.
Warzywa liściaste
Zawierają silne antyoksydanty: luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok.
Fitozwiązki chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i
nadają skórze blasku. Warto jeść szczególnie zielone warzywa, np. jarmuż i
szpinak.
Oliwa z oliwek
Oliwa to zasadniczy składnik wielu sosów. Poza tym, ma szereg właściwości
zdrowotnych. Działa przeciwstarzeniowo. Jej spożywanie ma wpływ na skórę -
utrzymuje jej młody wygląd, a włosom dodaje zdrowia i blasku. Obecność
tłuszczów jednonienasyconych sprawia, że oliwa wzmacnia mięsień sercowy i
obniża ryzyko rozwoju nowotworu. Zawiera także przeciwutleniacze, które
neutralizują zewnętrzne i wewnętrzne objawy starzenia.
Awokado
Owoc jest bogactwem substancji przeciwdziałających starzeniu. Posiada dużo
witaminy E (witaminy młodości) nadającej skórze i włosom połysku. W dodatku ma
wiele składników alkalizujących, które przywracają równowagę w organizmie, co
chroni przed zakwaszeniem. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są korzystne dla
serca oraz polepszają wchłanianie związków z pożywienia. Można owoc dodawać do
sałatek lub koktajli.
Popularne źródła antyoksydantów to także marchewka, arbuz, dynia, bataty,
zioła i przyprawy (np.: goździki, pieprz, imbir, bazylia, kurkuma, tymianek,
szałwia).
Jakie produkty spowalniają starzenie?
Reviewed by Sylwia
on
19:35
Rating:
Brak komentarzy: