Co osłabia naszą odporność oraz jak ją poprawić?
Sprawny układ odpornościowy jest fundamentem zdrowia całego organizmu. O odporność warto dbać nie tylko jesienią i zimą, ale przez cały rok.
reklama
Istnieją różne czynniki, które przyczyniają się osłabienia systemu immunologicznego. Należą do nich m.in.:
-niezdrowa dieta,
-niedobór snu: prowadzi do przemęczenia organizmu, w wyniku czego człowiek jest bardziej podatny na zakażenia,
-stosowanie używek (np. papierosy, alkohol),
-częste antybiotykoterapie,
-deficyty składników mineralnych i witamin: szczególnie tych wpływających na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, głównie: żelaza, cynku, witamin C, A, E i D,
-przewlekły stres,
-brak aktywności fizycznej (praca siedząca),
-stany depresyjne.
reklama
Jeżeli obniżona odporność nie jest konsekwencją choroby (np. infekcji niektórymi wirusami, chorobą autoimmunologiczną) bądź terapii immunosupresyjnej, organizm można w prosty sposób przywrócić do zdrowia. Na przykład wykorzystując naturalne metody wzmacniania odporności.
Do dyspozycji mamy mnóstwo roślin o niezwykłej leczniczej mocy. Wiele z nich pobudza system immunologiczny. Popularną rośliną immunostymulującą jest jeżówka purpurowa, która niszczy reaktywne formy tlenu, stymuluje komórki odpornościowe do odpowiedzi immunologicznej i przeciwdziała wnikaniu drobnoustrojów w głębsze warstwy skóry.
Zobacz również: Jak oczyścić jelita – dlaczego warto i kiedy należy to zrobić?
Z kolei czarny bez zawiera znaczne ilości antyoksydantów, substancji mineralnych oraz witaminy C, więc może chronić przed infekcjami. W ten ostatni składnik zasobne są także owoce dzikiej róży, owoce jarzębiny, acerola i aronia. Produkty te zawierają związki przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto od czasu do czasu wspomagać organizm korzeniem żeń-szenia, który dodaje energii, a obecne w nim ginsenozydy mobilizują limfocyty do walki z bakteriami.
Kolejnym składnikiem diety, który bezapelacyjnie powinien znaleźć się na liście naturalnych produktów wzmacniających odporność, jest czosnek. To „naturalny antybiotyk”, który dostarcza nie tylko minerałów i witamin, ale przede wszystkim allicyny o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Ten sam związek zawiera także cebula. Inne składniki antybakteryjne można znaleźć w tymianku (tymol) czy oregano (karwakrol). Ponadto system immunologiczny doskonałe wspomagają algi morskie (zielenice, brunatnice, krasnorosty).
Z kolei czarny bez zawiera znaczne ilości antyoksydantów, substancji mineralnych oraz witaminy C, więc może chronić przed infekcjami. W ten ostatni składnik zasobne są także owoce dzikiej róży, owoce jarzębiny, acerola i aronia. Produkty te zawierają związki przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto od czasu do czasu wspomagać organizm korzeniem żeń-szenia, który dodaje energii, a obecne w nim ginsenozydy mobilizują limfocyty do walki z bakteriami.
Kolejnym składnikiem diety, który bezapelacyjnie powinien znaleźć się na liście naturalnych produktów wzmacniających odporność, jest czosnek. To „naturalny antybiotyk”, który dostarcza nie tylko minerałów i witamin, ale przede wszystkim allicyny o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Ten sam związek zawiera także cebula. Inne składniki antybakteryjne można znaleźć w tymianku (tymol) czy oregano (karwakrol). Ponadto system immunologiczny doskonałe wspomagają algi morskie (zielenice, brunatnice, krasnorosty).
reklama
Zobacz również: Ćwiczenie martwy robak. Korzyści, jak wykonać, dla kogo?
Chcąc zadbać o odporność, należy przede wszystkim wysypiać się i unikać stresu. Wypoczęty organizm lepiej radzi sobie w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. W codziennym planie dnia warto uwzględnić ćwiczenia fizyczne, a wraz z nimi ćwiczenia relaksacyjne. Pomogą one w zasypianiu, a dzięki temu złagodzą poziom stresu. Stres prowadzi do obniżania się ilości komórek odpornościowych; odporność zaburza głównie kortyzol. Specjaliści są zdania, że najlepiej sprawdza się ruch o umiarkowanej intensywności, np. codzienna jazda na rowerze, spacery, gimnastyka. Niezmiernie ważna w aspekcie odporności jest długość snu. Najlepiej spać około 7-9 godzin każdej nocy, wtedy organizm będzie w stanie odpierać atak patogenów.
Chcąc zadbać o odporność, należy przede wszystkim wysypiać się i unikać stresu. Wypoczęty organizm lepiej radzi sobie w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. W codziennym planie dnia warto uwzględnić ćwiczenia fizyczne, a wraz z nimi ćwiczenia relaksacyjne. Pomogą one w zasypianiu, a dzięki temu złagodzą poziom stresu. Stres prowadzi do obniżania się ilości komórek odpornościowych; odporność zaburza głównie kortyzol. Specjaliści są zdania, że najlepiej sprawdza się ruch o umiarkowanej intensywności, np. codzienna jazda na rowerze, spacery, gimnastyka. Niezmiernie ważna w aspekcie odporności jest długość snu. Najlepiej spać około 7-9 godzin każdej nocy, wtedy organizm będzie w stanie odpierać atak patogenów.
Zobacz również: Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia.
Suplementacja witaminy D
Jej niedostatek ma związek z rozwojem infekcji. Na jej niski poziom we krwi Polacy narażeni są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dlatego konieczna jest suplementacja.
Odpowiednia dieta
W utrzymaniu odporności pomaga odpowiedni sposób żywienia. Składnikiem o korzystnym wpływie na układ immunologiczny jest cynk - jego deficyt może osłabić potencjał do walki z drobnoustrojami. Dlatego zaleca się wprowadzić do jadłospisu źródła tego pierwiastka, czyli: ryby, migdały, sezam, nabiał, nasiona roślin strączkowych, mięso, produkty zbożowe pełnoziarniste i pestki dyni. Obok cynku równie ważna dla odporności jest witamina C. Jej niedobór sprzyja powstawaniu infekcji.
-częste spożywanie żywności typu fast-food,
-palenie tytoniu,
-nadmierna konsumpcja alkoholu.
Suplementacja witaminy D
Jej niedostatek ma związek z rozwojem infekcji. Na jej niski poziom we krwi Polacy narażeni są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dlatego konieczna jest suplementacja.
Odpowiednia dieta
W utrzymaniu odporności pomaga odpowiedni sposób żywienia. Składnikiem o korzystnym wpływie na układ immunologiczny jest cynk - jego deficyt może osłabić potencjał do walki z drobnoustrojami. Dlatego zaleca się wprowadzić do jadłospisu źródła tego pierwiastka, czyli: ryby, migdały, sezam, nabiał, nasiona roślin strączkowych, mięso, produkty zbożowe pełnoziarniste i pestki dyni. Obok cynku równie ważna dla odporności jest witamina C. Jej niedobór sprzyja powstawaniu infekcji.
Pozostałymi czynnikami, które mogą w dużym stopniu zaburzać funkcjonowanie systemu odpornościowego, są:
-częste spożywanie żywności typu fast-food,
-palenie tytoniu,
-nadmierna konsumpcja alkoholu.
Co osłabia naszą odporność oraz jak ją poprawić?
Reviewed by Rafał
on
19:11
Rating:
Brak komentarzy: