Najzdrowsze rośliny strączkowe - właściwości zdrowotne.
Rośliny strączkowe, takie jak: soja, soczewica, bób, fasola, ciecierzyca i groch, mają znaczną zawartość substancji mineralnych, min.: magnezu, fosforu, cynku, manganu, potasu, wapnia, żelaza, i miedzi.
reklama
Poza tym, strączki są istotnym źródłem witamin z grupy B. Aczkolwiek ich
wchłanianie ograniczają składniki anty-odżywcze, zwłaszcza fityniany oraz
błonnik, które występują w nasionach i spożywane w nadmiarze zaburzają
wchłanianie niektórych ważnych pierwiastków (np. magnezu) w organizmie.
W 100g nasion roślin strączkowych znajduje się około 15g błonnika
(frakcja nierozpuszczalna - ligniny, celulozy) i frakcja rozpuszczalna w
wodzie (śluzy, pektyny, gumy). Błonnik usprawnia perystaltykę jelit,
zmniejsza wchłanianie cukrów, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała
zaparciom, pomaga w rozwoju bakterii probiotycznych (działa prebiotyczne) oraz
pomaga w usuwaniu szkodliwych toksyn z organizmu.
reklama
Znaczne spożycie strączków dodatnio wpływa na gospodarkę węglowodanową w
przebiegu cukrzycy typu 2. Z uwagi na obecność węglowodanów złożonych, które w
układzie pokarmowym wchłaniają się stopniowo - wydzielanie insuliny po posiłku
jest mniejsze, i dzięki temu można zachować jej zapasy w obszarze komórek β w
trzustce.
reklama
Zobacz również: Jak oczyścić jelita – dlaczego warto i kiedy należy to zrobić?
Popularna soczewica posiada dużo wysokowartościowego białka. Należycie
przygotowana może być alternatywą dla mięsa. Zawiera żelazo, witaminy z grupy
B (B1, B2), potas, fosfor, a dodatkowo jest bardzo sycąca. Z kolei soja i
zawarte w niej izoflawony, mogą pomóc kobietom w okresie
około-menopauzalnym.
Wzmacniają gospodarkę hormonalną, mają wpływ na czas trwania cyklu
miesiączkowego i mogą zapobiegać nowotworom. Soja prawdopodobnie przeciwdziała
zbyt dużej potliwości i niweluje uderzenia gorąca.
Zobacz również: Niedoczynność tarczycy, a otyłość.
Obecność fitoestrogenów sprawia, że soja poprawia nastrój i dodaje sił
witalnych. Może zwalczać bezsenność, depresję i wspomagać koncentrację.
Izoflawony mogą mieć niebagatelne znaczenie w zapobieganiu osteoporozie.
Genisteina może chronić przed demineralizacją tkanki kostnej i działać
podobnie jak kobiece hormony – estrogeny.
Niestety, wiele osób rezygnuje ze spożycia nasion strączkowych, choćby
dlatego, że są one ciężkostrawne. Z tego względu zaleca się, aby przed
gotowaniem namoczyć je przez parę godzin w wodzie, a potem kilka razy
przepłukać.
Najzdrowsze rośliny strączkowe - właściwości zdrowotne.
Reviewed by Sylwia
on
10:14
Rating:
Brak komentarzy: