Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Czosnek nieprzypadkowo uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw w naszej diecie. To skarbnica związków antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych. Obecnie stosowany jest w terapii wielu schorzeń, w tym nadciśnienia, miażdżycy i nowotworów.
reklama
Czosnek jako naturalny probiotyk doskonale sprawdza się przy
antybiotykoterapii i zaraz po jej zakończeniu, gdy trzeba od nowa przywrócić
florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Czosnek w postaci kiszonej ma
takie same właściwości jak ten świeży. Ponadto w procesie fermentacji jego
smak staje się łagodniejszy, natomiast specyficzny aromat jest prawie
niewyczuwalny.
Z tych właśnie przyczyn mogą sięgać po niego osoby, które chciałyby skorzystać
z jego cudownej mocy, aczkolwiek przeszkadza im intensywna woń i palący smak,
które warzywo pozostawia w ustach. Kiszony czosnek to bogactwo m.in.: saponin,
związków flawonoidowych, cukrów, olejków eterycznych (allicyny, siarczków),
substancji śluzowych, saponin, witamin (C, PP, B1, B2, prowitaminy A),
aminokwasów i pierwiastków (m.in. magnezu, potasu, chromu).
Zobacz również:
Zobacz również:
Jak Raz Na Zawsze Pozbyć Się Oponki z Brzucha? [Niezawodne Wskazówki]
reklama
Właściwości kiszonego czosnku:
-działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo (dzięki obecności allicyny, która działa 15 razy silniej niż penicylina),
-pomaga odbudować florę bakteryjną jelit,
-obniża ciśnienie tętnicze krwi,
-wzmacnia układ odpornościowy,
-stanowi wsparcie dla osób chorych na cukrzycę (zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny),
-przeciwdziała wzdęciom,
-może chronić przed rozwojem nowotworów,
-pomaga zwalczać pasożyty np. glisty, tasiemce, owsiki,
-wspomaga pracę jelit i zwiększa wytwarzanie żółci, a więc polepsza trawienie,
-działa przeciwmiażdżycowo (wspomaga cyrkulację krwi i dba o odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych, obniża zatem ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego),
-działa antyoksydacyjnie (spowalnia procesy starzenia),
-pomaga szybciej powrócić do zdrowia w przypadku grypy i przeziębienia.
reklama
Jak przygotować kiszony czosnek?
Składniki:
-10 główek czosnku
-łodyga kopru
-1 litr wody
-korzeń chrzanu
-kilka ziaren pieprzu
-1 łyżka stołowa soli
-ziele angielskie
-2-3 liście laurowe
-gorczyca
-opcjonalnie: majeranek, oregano, tymianek
Przygotowanie:
Najpierw podziel główkę czosnku na ząbki i obierz je. Wyparz słoik i umieść na dnie pieprz, gorczycę, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Ułóż w słoiku obrane ząbki czosnku, a na wierzchu połóż koper. Przygotuj solankę. Do garnka wlej 1 l wody, wsyp łyżkę soli i gotuj całość przez 10 minut. Zawartość słoika zalej solanką, zakręć naczynie i postaw je w suchym, ciemnym miejscu na co najmniej trzy tygodnie. Po upływie tego czasu czosnek nadaje się już do spożycia.
Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Reviewed by Rafał
on
15:35
Rating:
Brak komentarzy: