Co niszczy najmocniej jelita i przyczynia się do problemów trawiennych?
Jelita to część układu pokarmowego mająca ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. To w nich zachodzą procesy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, a obecność naturalnej mikroflory bakteryjnej sprawia, że organizm jest bardziej odporny na infekcje.
reklama
Dodatkowo w jelitach odbywa się synteza kwasów tłuszczowych, aminokwasów i
witamin (K2, B12 i biotyny). Istnieją jednak produkty, które niekorzystnie
wpływają na pracę tych narządów.
Fast foody
Częste jedzenie produktów typu fast food wpływa na obniżenie różnorodności bakterii tworzących mikrobiom. Na szczęście mikroflora układu pokarmowego ma zdolność do szybkiej odbudowy, ale mimo to lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej.
Antybiotykoterapia
Antybiotyki stosuje się w przebiegu zakażeń bakteryjnych. W wielu
przypadkach terapia nimi jest niezbędna, aczkolwiek warto pamiętać, że mogą
one wyjaławiać fizjologiczną mikroflorę bakteryjną jelit. Odbudowanie
prawidłowej flory zajmuje czasami nawet kilka tygodni od chwili odstawienia
medykamentów, z tego powodu już w czasie zażywania antybiotyków warto
przyjmować preparaty probiotyczne i osłaniające, które stymulują namnażanie w
jelitach sprzyjających szczepów bakteryjnych.
Zobacz również:
Wzdęcia brzucha i gazy jelitowe: przyczyny, objawy, metody leczenia.
Fast foody
Częste jedzenie produktów typu fast food wpływa na obniżenie różnorodności bakterii tworzących mikrobiom. Na szczęście mikroflora układu pokarmowego ma zdolność do szybkiej odbudowy, ale mimo to lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej.
Antybiotykoterapia
reklama
Zobacz również:
Wzdęcia brzucha i gazy jelitowe: przyczyny, objawy, metody leczenia.
Wzdęcia - najczęstsze przyczyny i sposoby na ich usunięcie
Cukry proste
Są znakomitą pożywką dla chorobotwórczych bakterii, które mają niekorzystny wpływ na stan śluzówki, co może prowadzić do rozwoju chorób zapalnych jelit i powstania dysbiozy. Jest to stan, w którym patogeny mają przewagę nad pożyteczną florą bakteryjną. Objawia się m.in.: zaparciem lub biegunką, bólami brzucha i wzdęciami. Utrzymaniu bakterii przewodu pokarmowego w dobrym stanie sprzyja spożywanie owoców i warzyw zasobnych w błonnik oraz produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Kwas benzoesowy
Gotowe sosy, ryby w puszkach czy napoje gazowane - produkty tego typu często konserwuje się kwasem benzoesowym i jego solami. Substancje te spożywane w nadmiarze mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, co prowadzi do chorób zapalnych jelit.
Gluten
Pożywienie, w którym znajduje się gluten (np. pieczywo) niekiedy
powoduje ból brzucha, ospałość czy uczucie ciężkości. Objawy te wskazują na
nietolerancję glutenu. Osoby z tą przypadłością powinny wykluczyć bądź
przynajmniej ograniczyć spożywanie przetworów zbożowych.
Alkohol
Alkohol spowalnia trawienie pokarmu i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych błon śluzowych. Degraduje też komórki nabłonka jelit. W rezultacie stają się one bardziej przepuszczalne, co powoduje, że do krwiobiegu łatwiej przedostają się patogeny.
Czerwone mięso
Eksperci podkreślają, że nagminne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ponadto w trakcie obróbki cieplnej mięsa (tj. wędzenie, grillowanie) powstają związki mutagenne (heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które nie są obojętne dla zdrowia.
Rośliny strączkowe
Alfa-galaktozydaza to enzym, który może rozbijać obecne w roślinach strączkowych galaktooligosacharydy (GOS). Niestety jelito cienkie człowieka nie wytwarza tego enzymu, dlatego po zjedzeniu strączków najczęściej powstają gazy i wzdęcia. Sacharydy ze strączków są natomiast rozkładane przez bakterie jelitowe, lecz trawienie zachodzi z wytwarzaniem gazów, które nasilają ból brzucha i problemy jelitowe. Aby pozbawić roślin strączkowych substancji gazotwórczych, należy m.in. moczyć je w wodzie, którą potem trzeba odlać.
Aspartam
Ten zamiennik cukru można znaleźć głównie w żywności oznakowanej jako „fit” czy „light", a także w napojach gazowanych i gumach do żucia. Spożywany w dużych ilościach może wywołać biegunki i uciążliwe skurcze jelit.
Stres
W wyniku przewlekłego stresu organizm wydziela adrenalinę, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji soków trawiennych, które w nadmiernych ilościach powodują nadżerki i wrzody przewodu pokarmowego. Gdy stan ten trwa przez długi czas, wtedy motoryka znacznie spowalnia i mogą powstawać zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, jak i niepoprawnie wzmożone odczuwanie objawów wysyłanych z jelit.
Aby zachować zdrowie przewodu pokarmowego i nie dopuścić do rozwoju chorób, należy unikać lub mocno ograniczyć w codziennej diecie wymienione wyżej pokarmy oraz czynniki. Gruntowną zmianę sposobu żywienia i suplementację zawsze warto omówić z lekarzem lub dietetykiem. Urozmaicona i zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Ludzie z problemami jelitowymi powinni spożywać zawsze świeżo przygotowane posiłki i stosować optymalne techniki obróbki żywności. Taka strategia może powstrzymać powstawanie dolegliwości gastrologicznych.
Cukry proste
Są znakomitą pożywką dla chorobotwórczych bakterii, które mają niekorzystny wpływ na stan śluzówki, co może prowadzić do rozwoju chorób zapalnych jelit i powstania dysbiozy. Jest to stan, w którym patogeny mają przewagę nad pożyteczną florą bakteryjną. Objawia się m.in.: zaparciem lub biegunką, bólami brzucha i wzdęciami. Utrzymaniu bakterii przewodu pokarmowego w dobrym stanie sprzyja spożywanie owoców i warzyw zasobnych w błonnik oraz produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Kwas benzoesowy
Gotowe sosy, ryby w puszkach czy napoje gazowane - produkty tego typu często konserwuje się kwasem benzoesowym i jego solami. Substancje te spożywane w nadmiarze mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, co prowadzi do chorób zapalnych jelit.
Gluten
reklama
Alkohol
Alkohol spowalnia trawienie pokarmu i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych błon śluzowych. Degraduje też komórki nabłonka jelit. W rezultacie stają się one bardziej przepuszczalne, co powoduje, że do krwiobiegu łatwiej przedostają się patogeny.
Czerwone mięso
Eksperci podkreślają, że nagminne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ponadto w trakcie obróbki cieplnej mięsa (tj. wędzenie, grillowanie) powstają związki mutagenne (heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które nie są obojętne dla zdrowia.
Rośliny strączkowe
Alfa-galaktozydaza to enzym, który może rozbijać obecne w roślinach strączkowych galaktooligosacharydy (GOS). Niestety jelito cienkie człowieka nie wytwarza tego enzymu, dlatego po zjedzeniu strączków najczęściej powstają gazy i wzdęcia. Sacharydy ze strączków są natomiast rozkładane przez bakterie jelitowe, lecz trawienie zachodzi z wytwarzaniem gazów, które nasilają ból brzucha i problemy jelitowe. Aby pozbawić roślin strączkowych substancji gazotwórczych, należy m.in. moczyć je w wodzie, którą potem trzeba odlać.
Aspartam
Ten zamiennik cukru można znaleźć głównie w żywności oznakowanej jako „fit” czy „light", a także w napojach gazowanych i gumach do żucia. Spożywany w dużych ilościach może wywołać biegunki i uciążliwe skurcze jelit.
Stres
W wyniku przewlekłego stresu organizm wydziela adrenalinę, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji soków trawiennych, które w nadmiernych ilościach powodują nadżerki i wrzody przewodu pokarmowego. Gdy stan ten trwa przez długi czas, wtedy motoryka znacznie spowalnia i mogą powstawać zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, jak i niepoprawnie wzmożone odczuwanie objawów wysyłanych z jelit.
Jak utrzymać jelita w dobrym stanie?
Aby zachować zdrowie przewodu pokarmowego i nie dopuścić do rozwoju chorób, należy unikać lub mocno ograniczyć w codziennej diecie wymienione wyżej pokarmy oraz czynniki. Gruntowną zmianę sposobu żywienia i suplementację zawsze warto omówić z lekarzem lub dietetykiem. Urozmaicona i zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Ludzie z problemami jelitowymi powinni spożywać zawsze świeżo przygotowane posiłki i stosować optymalne techniki obróbki żywności. Taka strategia może powstrzymać powstawanie dolegliwości gastrologicznych.
Co niszczy najmocniej jelita i przyczynia się do problemów trawiennych?
Reviewed by Rafał
on
15:19
Rating:
Brak komentarzy: