10 produktów wzmacniających odporność i 10, które ją osłabiają!
Sprawdź jakie produkty warto wdrożyć do swojej diety, a które z niej wyrzucić aby wzmocnić Twoją odporność.
reklama
Produkty wzmacniające odporność:
Czosnek
To bardzo skuteczna broń w walce z infekcjami wywoływanymi przez bakterie, pasożyty i wirusy. W świeżym, zmiażdżonym czosnku ulatnia się substancja o nazwie: allicyna, która ma bardzo silne działanie antybiotyczne, nawet mocniejsze niż niektóre antybiotyki (np. tetracyklina). Czosnek może wspomagać leczenie przeziębień, a także wzmocnić organizm.
Owoce cytrusowe
reklama
Kapusta
Kapusta to doskonałe źródło ważnej dla odporności witaminy C. Warzywo może wzmacniać system odpornościowy i pomagać w zwalczaniu grypy, infekcji oraz kaszlu.
Kiszonki
Najpopularniejsze w naszym kraju kiszonki to: ogórki i kapusta. Są ważnym źródłem błonnika i korzystnych bakterii fermentacji mlekowej. W kiszonkach znajdziemy też pokłady witaminy C, witaminę A oraz szereg witamin z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy.
Jabłka
Specjaliści zalecają, aby każdego dnia sięgać po jabłko, aby naturalnie wesprzeć swoją odporność oraz zmniejszyć ryzyko sezonowych infekcji.
Miód
Zawiera szereg pierwiastków (m.in. potas, kobalt, wapń, chlor, żelazo, mangan) i witamin. Obecne w miodzie enzymy (np. lizozym, apidycyna, inhibina) działają bakteriostatyczne i antybiotycznie, co oznacza, że ograniczają wzrost i rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.
Cynamon
Zawiera olejek eteryczny (eugenol) i aldehyd cynamonowy, które mają właściwości antybakteryjne i dodatkowo przeciwwirusowe. Badania na zwierzętach dowiodły, że aldehyd cynamonowy hamuje namnażanie wirusa grypy. Najlepiej kupować cynamon cejloński, który pochodzi ze Sri Lanki. W sklepach znajdziemy głównie cynamon cassia, który jest o wiele tańszy, ale ma tylu dobroczynnych właściwości.
Cebula
Warzywo jest cennym źródłem fitoncyd - związków, które działają bakteriobójczo. Znajdziemy je także w czosnku.
Olej lniany
Dzięki dużej zawartości korzystnych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega-3, wzmacnia odporność organizmu.
Imbir
Imbir rozgrzewa organizm. Składniki olejku lotnego (shogaol i gingerol) działają przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Przyprawa uśmierza stany zapalne gardła, ponieważ działa odkażająco. Ponadto pomaga w zwalczaniu zakażeń grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych.
Produkty osłabiające odporność:
Żywność wysoko przetworzonaPrzetworzone produkty najczęściej zawierają wiele konserwantów, syntetycznych aromatów i barwników, a niewiele dobroczynnych składników. Organizm o wiele trudniej walczy z infekcją, gdy brakuje mu witamin, mikro i makroelementów. Konserwanty mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Ponadto słodkie napoje gazowane zawierają oprócz syntetycznych polepszaczy, niekiedy słodziki (np. aspartam posądzany o działanie rakotwórcze).
Kawa
reklama
Kawa pita w nadmiarze może powodować utratę cennych minerałów z organizmu. W dodatku, zwiększa bezsenność i nerwowość, co wpływa na osłabienie systemu immunologicznego.
Alkohol
Podobnie jak kawa, wypłukuje z organizmu wartościowe pierwiastki i witaminy, które są ważne dla zachowania odporności.
Produkty z mąki oczyszczonej
Bardzo często w tego rodzaju produktach znajdziemy sztuczne substancje, które skutecznie zmniejszają naszą odporność. Wiele bagietek, drożdżówek i bułek oprócz kalorii i cukru, nie zawiera żadnych składników odżywczych ani minerałów. Pieczywo i przetwory z mąki oczyszczonej mają wysoki indeks glikemiczny. Ich nadmierne spożywanie obniża układ odpornościowy.
Cukier rafinowany
Cukier niekorzystnie wpływa na żołądek i śledzionę, w dodatku powoduje niedobory niezbędnych dla organizmu minerałów i witamin, które są ważne dla odporności.
Wędliny oraz czerwone mięso
Nadmierna konsumpcja białka pochodzenia zwierzęcego, może sprawić, że organizm będzie wytwarzał duże ilości hormonu IGF-1. Ten hormon odpowiada min za powstawanie i podział komórek nowotworowych. Specjaliści są zdania, że jego nadmiar w diecie może również osłabiać odporność.
Produkty Fast food
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Bonn (w Niemczech), dostrzeżono, że produkty fast food niekorzystnie wpływają na odporność organizmu człowieka. Prawdopodobnie, nawet po powrocie do właściwego odżywiania, ciało przez długi okres nie jest w stanie wrócić do właściwej „normy".
Produkty smażone
Podczas długotrwałego smażenia potraw w głębokim tłuszczu, tworzą się szkodliwe izomery trans i tzw. wolne rodniki – związki rakotwórcze, które mogą osłabiać układ immunologiczny. Zamiast smażyć pokarmy, najlepiej je zapiekać lub gotować. Będą miały mniej kalorii i tłuszczu. Należy unikać także produktów, które zawierają niebezpieczne tłuszcze trans.
Sól
Jej nadmiar w diecie wpływa ujemnie na nerki oraz korę nadnerczy, a także prowadzi do powstania nadciśnienia. Z kolei popularne słone przekąski są nie tylko zasobne w sól, ale również w tłuszcze, które mogą uszkadzać układ krążenia. Organizm, który jest przeciążony o wiele trudniej radzi sobie z infekcjami.
Nikotyna
Nikotyna podrażnia błonę śluzową w górnych drogach oddechowych, a to zmniejsza jej działanie ochronne. Gdy drogi oddechowe są osłabione, wtedy stają się docelowym miejscem dla niebezpiecznych drobnoustrojów.
10 produktów wzmacniających odporność i 10, które ją osłabiają!
Reviewed by Sylwia
on
17:43
Rating:
Brak komentarzy: