Zdrowa dieta dla dziecka
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta dla dziecka?
Zaleca się, aby dziecko spożywało nie mniej niż 4 - 5 posiłków w ciągu
dnia, i najlepiej aby były spożywane w gronie rodzinnym.
reklama
Zauważono, że dzieci które jadają poza domem, przyswajają znacznie więcej
tłuszczów nasyconych, szkodliwych izomerów trans (obecnych np. w
chipsach, frytkach) oraz cukrów prostych (np. w napojach gazowanych,
batonikach) niż ich rówieśnicy, którzy jedzą posiłki w domu. Takie posiłki są
po prostu zdrowsze i bardziej wartościowe.
Dziecko powinno jeść posiłki powoli (wówczas dokładniej je przeżuwa),
regularnie i o stałych porach (np. co 3 - 4 godziny). Pociechy nie należy
zmuszać do jedzenia, powinna sama podjąć decyzję o tym, ile chce zjeść.
reklama
Dziecko powinno zawsze jeść śniadania – pierwszy posiłek jest bardzo
ważny, szczególnie dla ucznia. Można podać dziecku np. ciepłą owsiankę na
mleku z dodatkiem świeżych malin i cząstek banana. W diecie dziecka nie należy
zupełnie wykluczać produktów mięsnych, ani zastępować ich innymi produktami
gotowymi (np. z soi). Mięso (np. kurczak) to źródło pełnowartościowego białka,
niezbędnego do rozwoju organizmu.
Dzieci potrzebują dużo węglowodanów złożonych (występują w pieczywie
razowym, ryżu, kaszy, makaronie, ziemniakach). Produkty z białej mąki (np.
białe pieczywo) nie powinny być często spożywane przez dzieci, najlepiej
wybierać przetwory z pełnego ziarna (zawierają więcej witamin z grupy B,
minerałów i błonnika). Aczkolwiek maluchy (poniżej 2. roku życia) mogą mieć
problem z trawieniem produktów z pełnego przemiału, więc należy włączać je do
diety stopniowo, aby system trawienny przyzwyczaił się do większych ilości
błonnika.
reklama
Zamiast cukru rafinowanego najlepiej używać miodu lub syropu klonowego.
Niewskazane są także sztuczne słodziki (np. sacharyna). Tymczasem niektóre
tłuszcze, np. smalec czy twarde margaryny najlepiej zamienić na oliwę,
awokado, oleje z tłoczone na zimno oraz orzechy i pestki. Zdrowe tłuszcze
zapewniają energię, uczucie sytości, lepszą koncentrację i poprawę
samopoczucia. Również ryby (np. makrela, łosoś) są bardzo zdrowe. Zawierają
cenne tłuszcze omega-3, które wpływają na pracę mózgu.
Niezdrowe tłuszcze występują w również w ciastkach, przekąskach czy
potrawach smażonych. Orzechy (np. włoskie, nerkowce) oraz nasiona (np. dyni)
to źródło minerałów i błonnika. Ważne, aby nie podawać małym dzieciom (przed 5
rokiem życia) całych orzechów i nasion, gdyż istnieje duże ryzyko
zadławienia.
Dziecku nie należy podawać też mocno przetworzonej żywności (np. zupek
instant, chipsów, gum do żucia itp.), a także produktów genetycznie
zmodyfikowanych, i z głębokiego mrożenia. W kuchni, zamiast gotowych mieszanek
przyprawowych (np. typu Vegeta) należy używać naturalnych ziół i przypraw (np.
ziół prowansalskich), gdyż te nie będą zawierały glutaminianu sodu, dużej
ilości soli i innych szkodliwych dodatków, które w zdrowej diecie dziecka nie
są zalecane.
Cukry proste (np. obecne w słodyczach) to źródło pustych kalorii. Ich
częste spożycie prowadzi do nadpobudliwości u dzieci i wahań nastroju. Może
powodować cukrzycę typu 2, nadwagę, otyłość. Co ważne, cukier sprzyja
powstawaniu próchnicy zębów. Jak podaje American Heart Association, dzieci
powinny ograniczyć spożycie cukru maksymalnie do 3 łyżeczek (ok. 12 g)
dziennie.
Do posiłków nie należy podawać napojów, gdyż rozcieńczają soki trawienne, a to
zaburza procesy trawienne. Dziecku można podać coś do picia po 30 minutach od
zakończenia posiłku, najlepiej kompot bez cukru, herbatkę ziołową (np. z
rumianku) albo świeży sok - zamiast mocnej herbaty czy słodkich napojów.
Należy kupować żywność bez syntetycznych aromatów, barwników ani konserwantów.
Przed zakupem danego produktu należy koniecznie zwrócić uwagę na jego
skład, który umieszczony jest na etykiecie.
Zdrowa dieta dla dziecka
Reviewed by Sylwia
on
13:49
Rating:
Brak komentarzy: