Tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia. Gdzie występują tłuszcze trans?
Izomery trans są uznawane za najbardziej niekorzystne dla zdrowia kwasy
tłuszczowe.
Mogą one powstawać na skutek niepełnego uwodorniania bądź utwardzania olejów
roślinnych. Dzięki temu płynne oleje nabierają konsystencji stałej.
Zobacz także
"Chodzenie Doskonałą Formą Cardio, Tracisz Kilogramy i Wysmuklasz Sylwetkę!
[5 zalet]"
Zobacz także:
"Produkty, Które Przyśpieszają Spalanie Tkanki Tłuszczowej z Brzucha i
Ud!"
reklama
Tłuszcze trans mogą być także wytwarzane w sposób naturalny w żołądkach
niektórych zwierząt: owiec, krów czy kóz. Znajdują się w ich mleku, mięsie i
produktach, które z nich powstają.
Metodę przemysłowego utwardzania stosuje się głównie podczas produkcji
tłuszczów piekarniczych, margaryn oraz tzw. frytur używanych do smażenia.
Ponadto izomery trans powstają poprzez długotrwałe ogrzewanie olejów oraz
smażenie w bardzo wysokiej temperaturze (zazwyczaj ma to miejsce w
przemyśle).
reklama
Kwasy trans są powszechnie spożywane w formie tłuszczów piekarniczych
albo do smarowania pieczywa. W dość dużej ilości mogą występować w twardych
margarynach. Występują też często w produktach typu fast food (np. we
frytkach, chipsach), które smaży się na głębokim tłuszczu.
Oprócz tego, mogą być obecne w słodyczach - najczęściej w ciastkach,
wafelkach, cukierkach, batonach, niektórych wyrobach czekoladowych, a także w
herbatnikach, krakersach czy serkach topionych.
reklama
Oczywiście wszystkie produkty nie muszą zawierać szkodliwych izomerów. Ważne,
aby przed zakupem danego produktu przeczytać jego skład na etykiecie.
Wiele badań naukowych wskazuje, że nadmiar tłuszczów trans w diecie,
zarówno tych przemysłowych jak i naturalnych jest negatywny dla zdrowia.
Mogą one zwiększać poziom cholesterolu LDL (frakcji niepożądanej) i obniżać
stężenie dobrego cholesterolu HDL Prawdopodobnie wywołują choroby układu
sercowo - naczyniowego.
Warto dodać, że w typowej diecie spożycie izomerów trans ze źródeł naturalnych
jest niewielkie i wynosi około 2 g dziennie, a to stanowi niespełna 1%
całkowitej wartości energetycznej diety. Gdy człowiek spożywa nadmierne ilości
słodyczy, produktów typu fast food i innych artykułów cukierniczych, do
których w toku produkcji dodano utwardzone margaryny lub uwodornione oleje,
wówczas zawartość tłuszczów trans może przekraczać dopuszczalne normy i
prowadzić do rozwoju chorób. Dodatkowo mogą one przyczynić się do wzrostu
zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. To z kolei często prowadzi do nadwagi
lub otyłości.
Kwasy typu trans mogą też wpływać na zmniejszenie wrażliwość tkanek na
działanie hormonu insuliny. Należy dokładnie czytać etykiety. Jeżeli w
składzie produktu widnieje napis: „częściowo uwodorniony” bądź „utwardzony”
tłuszcz albo olej roślinny to oznacza, że w produkcie znajdują się
niekorzystne izomery trans.
Zaleca się, aby poziom spożycia kwasów typu trans w diecie był możliwie jak
najniższy. W dziennej racji pokarmowej dopuszczalna ich dawka nie powinna
przekraczać 1 % energii, którą dostarcza się wraz z żywnością.
Tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia. Gdzie występują tłuszcze trans?
Reviewed by Sylwia
on
22:15
Rating:
Brak komentarzy: