Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia.
Dla wielu kobiet, które ukończyły 40 rok życia, nadmierna masa ciała jest jednym z zasadniczych problemów zdrowotnych.
reklama
Na tym etapie życia u pań zachodzą stopniowe zmiany w organizmie i dotyczą one
również zwiększonego gromadzenia się
tkanki tłuszczowej w ciele (częściej występuje otyłość brzuszna). Za
procesy te odpowiadają różne czynniki, min. zmniejszona aktywność ruchowa czy
zaburzenie czynności jajników - wytwarzają dużo mniej progesteronu i
estrogenów.
reklama
Zachodzą też zmiany w ich poziomie względem androgenów (hormonów męskich),
które mogą powodować, że
tkanka tłuszczowa gromadzi się w różnych miejscach: na brzuchu, ramionach,
szyi czy plecach.
Procesy te prowadzą do szybszego tycia, pomimo, że nie wprowadzono
znaczących zmian w stylu życia. W okresie około menopauzalnym, kiedy następują
zmiany, w organizmie może nie tylko zwiększyć się ilość tkanki tłuszczowej,
ale i nastąpić zahamowanie procesów przemiany materii. To sprawia, że wiele
kobiet odczuwa pogorszenie sprawności organizmu, spadek energii i wahania
nastroju.
reklama
W celu obniżenia masy ciała zaleca się przede wszystkim zwiększyć
aktywność fizyczną. Regularny wysiłek przyspiesza przemianę materii i prowadzi
do szybszej utraty zbędnego tłuszczu.
Należy ćwiczyć przynajmniej pół godziny dziennie, a same ćwiczenia nie powinny
być mocno intensywne.
Ważną kwestią jest również odpowiednia dieta. Tłuszcze nasycone (np.
smalec, masło, tłuste wędliny) oraz cukry proste (np. słodycze) należy
ograniczyć do minimum, a zwiększyć spożycie warzyw (do 500 g/dz.) i owoców (do
300 g/dz.). Poza tym, wartość energetyczną diety należy zmniejszyć
przynajmniej o 400 - 500 kcal, tak, aby w ciągu dnia osiągnąć ujemny bilans
kaloryczny. Wtedy masa ciała zacznie sukcesywnie spadać.
Należy jeść ryby (są skarbnicą kwasów omega-3) i produkty bogate w błonnik.
Błonnik zapewnia uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Ma
też wiele innych zalet - obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i cukru we
krwi.
Dzienna porcja błonnika to minimum 25 g. W kuchni zamiast tłuszczów
zwierzęcych należy używać olejów roślinnych. Woda to niezastąpiony komponent
każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Pomaga w pozbywaniu się z ustroju
zbędnych produktów przemiany materii, a także zmniejsza łaknienie.
Osoby odchudzające się powinny często sięgać po wodę, ponieważ nie
posiada ona kalorii i cukru. Odpowiednio sprawdzi się jako alternatywa
słodkich napojów. Białko jest niezbędne do tego, aby zachować mięśnie w czasie
odchudzania. Ich źródłem są jajka, ryby, nabiał, chude mięso czy rośliny
strączkowe (np. fasola, soczewica).
Doskonałym wyborem będą również węglowodany złożone. Są dobrym źródłem energii
i w odróżnieniu do węglowodanów prostych nie prowadzą do nagłych skoków
poziomu glukozy we krwi. Warto często sięgać po zioła i przyprawy, które
przyspieszają metabolizm. Należą do nich: kurkuma, chili, imbir, bazylia,
majeranek, kminek, koper i wiele innych.
Warto sięgać po razowe pieczywo i makarony, kasze czy ryż brązowy. Dodatkowo
wskazane jest, aby z diety wyeliminować alkohol i zrezygnować z palenia
papierosów.
Po wprowadzeniu powyższych zaleceń utrata masy ciała może być o wiele
łatwiejsza, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka, który
udzieli niezbędnych wskazówek i ułoży odpowiedni jadłospis.
Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia.
Reviewed by Sylwia
on
16:26
Rating:
Brak komentarzy: