Dieta SIRT, na której schudła Adele: na czym polega SIRTFOOD?
Dieta SIRTFOOD stała się popularna, po tym jak zastosowała ją piosenkarka Adele. Schudła wówczas ponad 40 kg. Specyficzne białka – sirtuiny, występują w ludzkim organizmie i mogą wpływać na ludzkie geny. Wpływają na regulację metabolizmu i proces starzenia.
reklama
Dietę SIRTFOOD stworzyli dwaj brytyjscy specjaliści do spraw żywienia,
którzy w 2016 roku wydali książkę zatytułowaną „The Sirtfood Diet”.
W badaniach dostrzeżono, że istnieją produkty żywnościowe bogate w składniki
pobudzające wytwarzanie sirtuin w organizmie. Są one fundamentalną częścią
diety SIRT, do tego korzystnie wpływają na zdrowie. Wśród związków, które
pobudzają wydzielanie sirtuin wyróżnia się: kwasy tłuszczowe omega-3
(działają przeciwzapalnie), polifenole (silne antyoksydanty obecne w wielu
owocach lub warzywach) i leucyna (aminokwas, który umacnia korzyści płynące ze
stosowania diety, a jej źródłem jest mięso, chudy nabiał, jajka).
reklama
Dieta SIRT składa się z kilku etapów.
W pierwszym trwającym 7 dni, dostarcza się w ciągu dnia nie więcej niż 1000
kcal. Ten etap trwa 3 dni. Potem (przez kolejne 4 dni) dzienną kaloryczność
diety zwiększa się do 1500 kcal.
W następnej kolejności, przez 14 dni również spożywa się 1500 kcal każdego
dnia.
Etap trzeci nie zakłada już liczenia kalorii, ale bierze pod uwagę spożycie
dużej ilości pokarmów polepszających wydzielanie sirtuin.
W
diecie nie ogranicza się rygorystycznie energetyczności posiłków (1500
kcal to dla wielu osób adekwatna ilość kalorii w ciągu dnia). Bez znacznych
wyrzeczeń dieta pozwala na dostosowanie się do zasad, a także przeciwdziała
efektowi jo-jo. Co więcej, pomaga spalać tkankę tłuszczową przy jednoczesnym
zachowaniu tkanki mięśniowej. Z tego względu poleca się ją osobom, które
pragną polepszyć sprawność fizyczną, wygląd ciała i nastrój.
reklama
Produkty, które zawierają spore ilości pożądanych aktywatorów sirtuin to:
kakao, chili, jarmuż, kawa, gryka, oliwa, kurkuma, lubczyk, kapary, seler
naciowy, orzechy włoskie, wino czerwone, rukola, soja, daktyle, oraz natka
pietruszki. W jadłospisie nie może też zabraknąć wartościowego białka (np.
jajek, chudego mięsa), kwasów tłuszczowych omega-3, obecnych w rybach
morskich, a także olejów roślinnych.
Kluczowym składnikiem w diecie SIRT są zielone koktajle, które przyrządza się
np. z jarmużu czy selera naciowego. Autorzy diety, zalecają aby sięgać po
płyny - wodę, herbatę (zwłaszcza zieloną) i w minimalnych ilościach po
czerwone wino.
Diety sirtfood nie zaleca się kobietom ciężarnym i karmiącym oraz
dzieciom. Dieta, którą praktykowała Adele wpływa korzystnie na procesy
metaboliczne. Powoduje, że zbędna tkanka tłuszczowa może być spalana
skuteczniej.
Włączenie wyżej wymienionych produktów do menu, zaopatruje organizm w cenne
składniki mineralne, polifenole, witaminy, błonnik i ożywia cały organizm. Co
ciekawe, niektóre analizy wskazują, że ludzie otyli mają niższe stężenie genu
SIRT-1 niż osoby szczupłe. Stosując dietę SIRT można schudnąć nawet 3 kg w
ciągu tygodnia.
Dieta SIRT, na której schudła Adele: na czym polega SIRTFOOD?
Reviewed by Sylwia
on
18:50
Rating:
Brak komentarzy: