Dieta ketogeniczna - co należy o niej wiedzieć oraz jakie ma wady i zalety?
Dieta ketogeniczna (inaczej keto) polega na znacznym zwiększeniu spożycia tłuszczów i białek, natomiast ograniczeniu przyjmowania węglowodanów.
reklama
Głównym celem diety keto jest wywołanie pewnego stanu (ketozy),
polegającego na przestawieniu organizmu tak, aby korzystał z innych źródeł
energii (np. z tłuszczów), niekoniecznie z węglowodanów. Pod warunkiem, że
większa część komórek ciała bez problemu wykorzystuje np. tłuszcz do
wytwarzania energii, tak neurony (komórki nerwowe) są w stanie korzystać tylko
z glukozy. Tym samym, gdy jest jej deficyt, niezbędna jest obecność ketonów,
które mogą ją zastąpić.
reklama
Organizm produkuje ketony z tłuszczów. Niemniej jednak w naturalnym stanie ich
produkcja jest nieznaczna, gdyż glukozy dla mózgu jest zbyt mało. Tymczasem
pozostałe organy mają zdolność do wykorzystania tłuszczu bez udziału
ketonów.
Osoby, które przechodzą na dietę ketogeniczną, nierzadko zgłaszają
różne dolegliwości. Najczęstsze z nich to: wymioty, wzdęcia, biegunki bądź
zaparcia, bóle głowy i brzucha, zmęczenie, nudności. Objawy zazwyczaj
samoistnie ustępują po około 7 dniach, gdy organizm przywyknie do deficytu
węglowodanów.
reklama
Na diecie keto ogranicza się spożywanie węglowodanów - maksymalnie do
50 g w ciągu dnia.
Najlepiej, aby jeść je w postaci warzyw, które dostarczą także cennych
minerałów. Z kolei tłuszcze powinny być zróżnicowane - oprócz tych zwierzęcych
powinno się wybierać przede wszystkim: oliwę, olej lniany, awokado, orzechy i
nasiona.
Można spożywać ryby (np. łososia, sardynki), owoce z niską
zawartością cukrów (np. maliny, porzeczki), chude mięso (np. kurczaka),
warzywa (np. pomidory, brokuły, cukinię, ogórki), i tłuszcze (np. oliwę extra
virgin).
Nie należy sięgać po miód, słodycze, mleko, produkty zbożowe
(np. ryż, makaron lub pieczywo), ziemniaki i słodkie konfitury. Produkty te są
źródłem dużej ilości węglowodanów, których spożycie powinno się zmniejszyć.
Wady diety ketogennej
W diecie ketogennej mogą występować deficyty składników mineralnych i witamin, ponieważ znacznie ogranicza się ilość warzyw i owoców, będących ich źródłem. Identycznie jest w przypadku włókna pokarmowego. Jego niedostateczne spożycie może wywołać uciążliwe zaparcia. Jednak najtrudniej jest przetrwać pierwsze kilka dni, w czasie, gdy ciało przestawia się na inny metabolizm. Dość często mogą temu asystować takie objawy jak: rozdrażnienie, ospałość, trądzik.
Diety nie zaleca się wszystkim. Najlepiej praktykować ją w porozumieniu
lekarzem, ponieważ nieumiejętne jej stosowanie może wywołać kwasicę ketonową,
która nasila tworzenie się kamieni nerkowych. Diety nie jest zaleca się dla
ludzi otyłych, którzy pragną zrzucić dodatkowe kilogramy. Osoby otyłe mają
niekoniecznie dobrą kondycję zdrowotną. Diety nie powinny praktykować osoby z
chorobami nerek, trzustki i wątroby, a także kobiety ciężarne i karmiące
piersią.
Wśród zalet diety keto można wymienić oczywiście utratę tkanki tłuszczowej. Zmniejsza się także ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a to może uchronić przed udarem, zawałem mięśnia sercowego i miażdżycą. Dotychczasowe badania dowiodły, że dieta jest korzystna w leczeniu nowotworów, choroby Alzheimera, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, choroby Parkinsona, bólu głowy, a także zaburzeń snu).
Zalety diety ketogennej
Wśród zalet diety keto można wymienić oczywiście utratę tkanki tłuszczowej. Zmniejsza się także ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a to może uchronić przed udarem, zawałem mięśnia sercowego i miażdżycą. Dotychczasowe badania dowiodły, że dieta jest korzystna w leczeniu nowotworów, choroby Alzheimera, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, choroby Parkinsona, bólu głowy, a także zaburzeń snu).
Dieta ketogeniczna - co należy o niej wiedzieć oraz jakie ma wady i zalety?
Reviewed by Sylwia
on
21:55
Rating:
Brak komentarzy: