Produkty zakwaszające i odkwaszające organizm
Obecnie występuje duże zainteresowanie stopniem zakwaszenia i odkwaszenia wywoływanym żywnością, ponieważ istnieje przeświadczenie, że spożywanie zbyt dużej ilości produktów “kwaśnych” powoduje lub wspiera pojawianie się chorób w organizmie.
reklama
PH oznacza “potencjalny wodór” i zdolność cząsteczki do przyciągania jonów wodoru. Nasz organizm stara się utrzymywać pH na poziomie 7,4. Jednak, jeżeli ciało jest zbyt zakwaszone będzie wypłukiwało wapń z kości w celu utrzymania właściwego pH w narządach, tkankach i wszelkich płynach. Gdy wartość pH w organizmie jest zbyt kwaśna przez dłuższy czas - powstaje kwasica.
reklama
Jedz więcej produktów zasadowych w celu zmniejszenia zakwaszenia organizmu…
Dieta większości osób składa się przede wszystkim z produktów kwaśnych tj. mięso, jaja, nabiał, napoje gazowane, cukier czy kawa. Możliwe jest zmniejszenie zakwaszenia organizmu poprzez zmniejszenie ilości spożywania kwaśnych produktów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości produktów zasadowych.
Założenie wydaje się proste i takim jest. Planuj swoje posiłki i wzbogacaj je w warzywa, owoce, orzechy, nasiona, zboża, rośliny strączkowe - to one powinny stanowić podstawę posiłku.
Poniżej znajdziesz wykaz produktów zakwaszających:
reklama
Lista produktów odkwaszających:
Produkty zakwaszające i odkwaszające organizm
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
15:14
Rating:
Brak komentarzy: