Propozycje na zdrowe śniadanie na każdy dzień tygodnia
Kiedy chodzi o śniadanie to możliwości pysznego rozpoczęcia dnia są nieograniczone. Co kto lubi! Naleśniki lub gofry? Jajecznica lub kanapki? Skoro propozycji zjedzenia pysznego śniadania jest mnóstwo, dlaczego mielibyśmy ograniczyć się wyłącznie do jednego lub dwóch dań?
Pyszne, ale przede wszystkim pożywne śniadanie nie tylko poprawi nam humor na cały dzień, ale także dostarczy niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii do działania. Dlatego przygotowałam propozycję śniadania na każdy dzień.
źródło: http://simplegreenmoms.com/skinny-fried-egg-avocado-toast/
Składniki (1 porcja):
2 jajka
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 małe awokado
1 łyżeczka soku z limonki
sól morska + pieprz czarny
natka pietruszki opcjonalnie
Przygotowanie: chleb podpiecz np. w tosterze, jajka podsmaż na sadzone. Obierz awokado ze skórki i rozgnieć widelcem na gładką masę (puree), dodaj sok z limonki, dopraw sola i pieprzem do smaku. Przygotowaną pastę rozprowadź równomiernie na obu tostach. Na każdym toście ułóż na koniec po jednym sadzonym jajku.
źródło: http://talesofakitchen.com/breakfast/quinoa-and-chia-porridge-with-stone-fruits/
Składniki (2-4 porcje):
¾ szklanki quinoa
2 szklanki mleka migdałowego lub innego
½ szklanki wody
5 łyżek nasion Chia
1 łyżka masła kokosowego - opcjonalnie
2 łyżki miodu
szczypta soli morskiej
1 laska wanilii - opcjonalnie
szczypta mielonego cynamonu
3 zielone strąki kardamonu
reklama
źródło: podane na każdej kolejnej stronie
1. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym
1. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym
Składniki (1 porcja):
2 jajka
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 małe awokado
1 łyżeczka soku z limonki
sól morska + pieprz czarny
natka pietruszki opcjonalnie
reklama
2. Owsianka z quinoa z nasionami Chia i owocami
Składniki (2-4 porcje):
¾ szklanki quinoa
2 szklanki mleka migdałowego lub innego
½ szklanki wody
5 łyżek nasion Chia
1 łyżka masła kokosowego - opcjonalnie
2 łyżki miodu
szczypta soli morskiej
1 laska wanilii - opcjonalnie
szczypta mielonego cynamonu
3 zielone strąki kardamonu
3 plastry świeżej lub 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
garść rodzynek
⅓ świeżej brzoskwini - pokrojona w kostkę
⅓ świeżej nektaryny - pokrojona w kostkę
dodatki: reszta świeżych brzoskwiń i nektaryn pokrojone w plasterki, świeże figi, płatki kokosowe, migdały
Przygotowanie: do garnka wrzuć wszystkie składniki na owsiankę, oprócz tych z dodatków i gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj owsiankę na małym ogniu do momentu napęcznienia quinoa i połączenia się wszystkich składników.
garść rodzynek
⅓ świeżej brzoskwini - pokrojona w kostkę
⅓ świeżej nektaryny - pokrojona w kostkę
dodatki: reszta świeżych brzoskwiń i nektaryn pokrojone w plasterki, świeże figi, płatki kokosowe, migdały
Przygotowanie: do garnka wrzuć wszystkie składniki na owsiankę, oprócz tych z dodatków i gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj owsiankę na małym ogniu do momentu napęcznienia quinoa i połączenia się wszystkich składników.
reklama
Gotową owsiankę przełóż do miseczek i dodaj przygotowane dodatki. Podawaj ciepłą owsiankę.
1 z 3
Propozycje na zdrowe śniadanie na każdy dzień tygodnia
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
12:26
Rating:
Super, to jest to!!! ��
OdpowiedzUsuń