Różnica między kazeiną, serwatką a białkiem groszku. Które białko jest lepsze? Kiedy je stosować?
Jeżeli chodzi o suplementy oraz odżywki proteinowe w proszku obecnie na rynku można znaleźć mnóstwo produktów tego typu. Wiele przeprowadzonych badań potwierdza ich pozytywna rolę, jaką mogą odegrać w szybszym osiągnięciu celów dietetycznych i treningowych. Niestety jednak produkty te nie należą do najtańszych. Dlatego przed dokonaniem zakupu i zainwestowania w jakikolwiek suplement powinno się najpierw zrozumieć pewne podstawowe zasady związane z białkiem. Kiedy wiesz, co jest dobre, a co złe, kiedy i dlaczego, możesz skupić się na bardziej przyjemnych dylematach tj. na przykład wybór ulubionego smaku.
reklama
Większość ludzi wie, że białko jest potrzebne naszym mięśniom i wspomaga ich wzrost. I oczywiście to prawda. Ale oprócz tego jest jeszcze coś więcej. Podobnie jak węglowodany i tłuszcz, białko jest istotnym składnikiem odżywczym organizmu, którego potrzebuje każdego dnia. Białko jest kluczowym elementem naprawy uszkodzonych komórek i tkanek w całym organizmie, jest potrzebny do syntezy hormonów oraz regulatorem funkcjonowania innych działań metabolicznych. Dzięki niemu mamy między innymi mocne kości (sam wapń niestety nie wystarczy), co powinno być wystarczającym powodem na to, aby nie eliminować go z diety.
źródło zdjęć: http://www.muscleandfitness.com oraz facebook.com
Białko zapewnia nam także dłuższe odczuwanie sytości, jednak niestety ta jego rola w większości nie jest tak doceniania. Jeżeli starasz się uzyskać szczupłą sylwetkę, spożycie większej ilości kalorii możesz zrekompensować sobie większą ilością ćwiczeń typu cardio oraz treningów z obciążeniem, co niekiedy może być przytłaczające i frustrujące. Białko pozwala czuć się sytym znacznie dłużej, dlatego łatwiej jest utrzymać się w założonym planie kalorycznym i nie podjadać.
Podobnie jak węglowodany, które występują w różnych formach (skrobia, węglowodany o wysokim i niskim
Podobnie jak węglowodany, które występują w różnych formach (skrobia, węglowodany o wysokim i niskim
reklama
indeksie glikemicznym, cukry proste itp.), tak samo białka posiadają różne źródła z różnym wpływem na wydajność. Poprzez spożywanie odpowiedniego rodzaju białka w odpowiednim momencie można zmaksymalizować korzyści z każdego jego źródła. W tym artykule skupimy się na trzech najczęstszych źródłach białka, występujących w sklepach - kazeina, serwatka (białko serwatkowe) oraz białko grochu. Zasady wobec innych białek tj. soi, mleka, wołowiny, konopi czy ryżu będą takie same.
Jak organizm przyswaja białko dostarczane w diecie?
Bez względu na to, czy białko jest pochodzenia zwierzęcego, czy roślinnego ludzkie ciało trawi białko w dwóch miejscach: żołądek i jelito cienkie. W każdym przypadku, kwasy oraz inne związki rozbijają białka na peptydy, enzymy i aminokwasy, które z kolei przyczyniają się do budowania mięśni, czy naprawy komórek oraz tkanek.
W żołądku kwas chlorowodorowy łączy się z pepsynogenami tworząc pepsynę, główny enzym trawienny organizmu oraz dodatkowy związek, trawiący kolagen, główny składnik zwierzęcej tkanki łącznej. Po połączeniu się związków pepsyna zaczyna rozpuszczać związki białka, uwalniając aminokwasy.
Kiedy spożywamy białko, przemieszczanie się jego z żołądka do jelita grubego, wywołuje uwolnienie się w trzustce dwóch kolejnych enzymów - trypsyne i chymotrypsyny. Te rozpuszczają białko dalej do aminokwasów. Są one tak małe, co pozwala im na przenikanie błony śluzowej jelit i wejście do krwioobiegu w formie małych naczyń włosowatych.
Kiedy spożywamy białko, przemieszczanie się jego z żołądka do jelita grubego, wywołuje uwolnienie się w trzustce dwóch kolejnych enzymów - trypsyne i chymotrypsyny. Te rozpuszczają białko dalej do aminokwasów. Są one tak małe, co pozwala im na przenikanie błony śluzowej jelit i wejście do krwioobiegu w formie małych naczyń włosowatych.
reklama
Jest to połączenie, w którym aminokwasy uwalniają procesy trawienne oraz pokazujące, jak szybko aminokwasy przedostają się do krwi, wyznaczając jedno źródło białka niezależnie od drugiego. Wykorzystanie tych różnic może być pomocne w maksymalizacji wysiłków treningowych, naprawy oraz rozbudowy mięśni, unikaniu ataków głodu, które mogą prowadzić do podjadania.
Różnica między kazeiną, serwatką a białkiem groszku. Które białko jest lepsze? Kiedy je stosować?
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
22:24
Rating:
Wielu amatorów siłowni niestety przecenia wręcz białko. Jest ono bardzo ważne przy budowie masy, ale niektórzy chcą szybkich przyrostów i niszczą sobie organizm (i odchudzają portfel zarazem) zbyt duża ilością spożywanego białka. 2g na 1kg masy ciała to według mnie maks.
OdpowiedzUsuńZ samych odżywek białkowych to raczej serwatkowe wydaje się najrozsądniejsze. I cenowo i jakościowo. Swego czasu była moda na białko sojowe, ale z soją u mężczyzn to wiadomo... Rośnie to co mężczyźni lubią, ale nie koniecznie u siebie. ;)