Produkty bogate w błonnik, dzięki którym odchudzanie będzie łatwiejsze
Często jest tak, że aby schudnąć musisz koniecznie skupić się i wybrać odpowiednie produkty odżywcze ułatwiające Ci to zadanie. Złe podejście do procesu utraty zbędnych kilogramów może skończyć się nieustannym uczuciem głodu oraz napadami niekontrolowanego jedzenia.
Ale czy nie byłoby pięknie, gdyby można było jeść coś pysznego, co dodatkowo pomagałoby zaspokoić uczucie głodu i stracić kilka zbędnych kilogramów? A otóż to jest - nasz niezastąpiony błonnik.
Spis treści:
1. Jaką ilość błonnika dziennie powinno się spożywać?
2. Produkty bogate w błonnik
źródło zdjęć: http://www.cometao.net/, http://www.bestskincareideas.com/
Błonnik jest pewną częścią roślin, której nasz organizm nie jest w stanie w pełni strawić. I w sumie okazało się, że bardzo dobrze. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny, który wchłania wodę i spowalnia procesy trawienne, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i nierozpuszczalny, który nie wchłania wody, przez co szybciej przechodzi przez nasz żołądek i ułatwia tym samym opróżnianie jelit. Bez względu na właściwości oba rodzaje błonnika są niezwykle istotne w regulacji trawienia.
Jedną z głównych zalet błonnika jest to, że wspiera i sprzyja utracie wagi, dzięki zmuszaniu przewodu pokarmowego do dłuższej pracy, co skutkuje ./dłuższym uczuciem sytości i niepodjadaniem między posiłkami. Pokarmy bogate w błonnik wymuszają dodatkowo na nas dłuższe przeżuwanie, które spowalnia tempo jedzenia. Wolne przeżuwanie każdego kęsa sprawia, że organizm ma czas na przekazanie informacji do mózgu o tym, że już się najedliśmy.
Według ogólnych zaleceń należy spożywać średnio 32 gramy błonnika dziennie. Jednak dokładna ilość powinna być ustalona indywidualnie dla każdego z nas i uwzględniać m.in. wiek czy płeć. Przeciętna osoba dostarcza w ciągu dnia zaledwie 10-15 gramów błonnika dziennie, co w skrajnych przypadkach nie stanowi nawet 50% ogólnego zapotrzebowania. Jeżeli nie przykładałeś wagi do ilości błonnika w diecie, zmień to i zacznij, zmieniając produkty ubogie w błonnik na te bogate.
reklama
Spis treści:
1. Jaką ilość błonnika dziennie powinno się spożywać?
2. Produkty bogate w błonnik
źródło zdjęć: http://www.cometao.net/, http://www.bestskincareideas.com/
Błonnik jest pewną częścią roślin, której nasz organizm nie jest w stanie w pełni strawić. I w sumie okazało się, że bardzo dobrze. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny, który wchłania wodę i spowalnia procesy trawienne, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i nierozpuszczalny, który nie wchłania wody, przez co szybciej przechodzi przez nasz żołądek i ułatwia tym samym opróżnianie jelit. Bez względu na właściwości oba rodzaje błonnika są niezwykle istotne w regulacji trawienia.
reklama
Jaką ilość błonnika dziennie powinno się spożywać?
Według ogólnych zaleceń należy spożywać średnio 32 gramy błonnika dziennie. Jednak dokładna ilość powinna być ustalona indywidualnie dla każdego z nas i uwzględniać m.in. wiek czy płeć. Przeciętna osoba dostarcza w ciągu dnia zaledwie 10-15 gramów błonnika dziennie, co w skrajnych przypadkach nie stanowi nawet 50% ogólnego zapotrzebowania. Jeżeli nie przykładałeś wagi do ilości błonnika w diecie, zmień to i zacznij, zmieniając produkty ubogie w błonnik na te bogate.
Pomoże Ci to schudnąć, wspomóc trawienie, poprawić metabolizm oraz w konsekwencji poczuć się ogólnie lepiej.
Pamiętaj jednak, aby zmiany zaczynać małymi kroczkami, ponieważ nagła zmiana i wprowadzenie “niestandardowej” ilości błonnika w diecie może doprowadzić do zatrzymania procesu trawienia lub jego znacznego przyspieszenia, powodując gazy lub wzdęcia. Zwiększaj spożycie błonnika stopniowo tydzień po tygodniu.
Owoce, warzywa, ziarna zbóż zawierają mnóstwo błonnika i warto po nie sięgać każdego dnia.
Pamiętaj jednak, aby zmiany zaczynać małymi kroczkami, ponieważ nagła zmiana i wprowadzenie “niestandardowej” ilości błonnika w diecie może doprowadzić do zatrzymania procesu trawienia lub jego znacznego przyspieszenia, powodując gazy lub wzdęcia. Zwiększaj spożycie błonnika stopniowo tydzień po tygodniu.
Owoce, warzywa, ziarna zbóż zawierają mnóstwo błonnika i warto po nie sięgać każdego dnia.
reklama
Oprócz korzyści w postaci utraty wagi, jedzenie produktów bogatych w błonnik przynosi także wiele innych profitów tj. regulacja poziomu cukru we krwi, zwiększenie poziomu prebiotyków. A Ty jak uzupełniasz poziom błonnika w diecie? Które z produktów królują w Twoich posiłkach?
1 z 2
Produkty bogate w błonnik, dzięki którym odchudzanie będzie łatwiejsze
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
13:25
Rating:
To znacznie powinno ułatwić mój proces odchudzania :)
OdpowiedzUsuńPolecam błonnik witalny do kupienia w aptekach i zielarniach czy też w interneci
OdpowiedzUsuń