7 produktów, dzięki którym poprawisz pracę mózgu
Jeżeli szukasz sposobów na zwiększenie swojej produktywności polecam zacząć od przeanalizowania diety. Przeprowadzone badania wykazały, że niektóre pokarmy działają jako paliwo dla naszego mózgu, pomagając zwiększać koncentrację, zapamiętywanie, a nawet spowalniać naturalny proces starzenia się umysłu. Następnym razem, kiedy zajdzie sytuacja, wymagająca od Ciebie zwiększonej czujności i uwagi, dla jej poprawy postaraj się zjeść więcej produktów wymienionych poniżej, których zadaniem jest właśnie poprawa funkcji mózgu i zdolności koncentracji.
A teraz do rzeczy!
źródło: https://zdroweporadniki.pl/produkty-wspomagajace-prace-mozgu/
#1 szpinak - ma zaledwie 40 kalorii w jednej szklance; porcja szpinaku zawiera połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla wzrostu komórek, produkcji krwi oraz zapobiega utracie pamięci. Szpinak jest jednym z najbardziej naładowanych w składniki odżywcze produktem - jednak szklanka pokrywa dodatkowo dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i K oraz magnez. Dzięki zawartym składnikom odżywczym w szpinaku poprawisz funkcjonowanie mózgu, spowolnisz skutki przedwczesnego starzenia, zapobiegniesz negatywnym skutkom utleniania mózgu. Szpinak jest również bogaty w żelazo i luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Wskazówka: spróbuj zamienić (nawet w pewnej części) sałatę na liście świeżego szpinaku w sałatce lub dodać szpinak do omletu na śniadanie
#2 płatki owsiane - są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika; płatki owsiane zapewniają stabilne uwalnianie się energii, dzięki której możliwe jest utrzymanie koncentracji i skupienia na stałym poziomie. Jedzenie płatów owsianych wpływa na spowolnione trawienie skrobi, a tym samym na skoki poziomów cukru we krwi. Zawarty w nich magnez, żelazo i cynk stymulują wzrost komórek, metabolizm oraz regulują wspomniany poziom cukru we krwi. Aby uzyskać maksymalne korzyści z zwartych w płatkach składników odżywczych wybieraj płatki najmniej przetworzone - błyskawiczne omijamy.
Wskazówka: aby wydobyć naturalny smak płatków owsianych, przygotuj je z niskotłuszczowym mlekiem lub jogurtem naturalnym i dodaj np. jagody lub plasterki banana
#3 ryby - z wielu przeprowadzonych badań udowodniono, że spożywanie tłustych ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa niezwykle korzystnie na zapamiętywanie, koncentrację oraz bystrość umysłu. Kwasy omega-3 stymulują i wzmacniają synapsy w naszym mózgu, które są bezpośrednio odpowiedzialne za uczenie się i zapamiętywanie.
Wskazówka: wybierając ryby zwróć uwagę na możliwy zawarty w nich poziom rtęci - warto sięgać po dzikiego łososia, białego tuńczyka lub makrelę, które zawierają mnóstwo kwasów omega-3 przy minimalnym możliwym zanieczyszczeniu środowiska
#4 orzechy włoskie - jedzenie garści orzechów włoskich każdego dnia może obniżyć spadek funkcji poznawczych i motorycznych, zwiększyć elastyczność mózgu i poprawić funkcje komórek. Orzechy włoskie są bogatym źródłem białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują niestabilne neuroprzekaźniki w naszym mózgu, które mogą wywoływać depresję i wahania nastroju.
Wskazówka: spróbuj posypać sałatkę garścią posiekanych orzechów lub zabierz je jako przekąska do pracy czy w trakcie podróży. Dzięki orzechom poczujesz się bardziej najedzona i unikniesz pokus podjadania między posiłkami.
#5 jagody - wiele rodzajów owoców, jednak zwłaszcza jagody i truskawki zawierają najwięcej flawoidów, które odpowiadają za wzrost komórek mózgu i poprawiają pamięć. Najciemniejsze owoce jagodowe zawierają największą ilość składników odżywczych. Przeciwutleniacze, witamina C oraz właściwości przeciwzapalne jagód pomagają zachować prawidłowe funkcje mózgu i są pomocnym czynnikiem w zwalczaniu początków demencji.
Wskazówka: dodawaj jagody do sałatki, płatków owsianych z jogurtem lub przygotuj z nich pyszny koktajl
#6 jogurt - powszechnie znany jako najlepsze źródło wapnia dla rozwoju i wytrzymałości kości oraz białka i węglowodanów. Jedna porcja jogurtu naturalnego pomaga utrzymać ciało i umysł na prawidłowym poziomie przez cały dzień. Jogurt zawiera aminokwasy, stymulujące produkcję neuroprzekaźników oraz witaminę B, która w połączeniu z białkiem przyczynia się do wzrostu tkanki mózgowej, jednocześnie spowalniając proces starzenia. Jogurt zawiera także probiotyki, wspierane dobrymi kulturami bakterii żyjących w jelitach, które odgrywają ważną rolę w tworzeniu neuroprzekaźników.
Wskazówka: warto na śniadanie lub lunch zjeść jogurt z płatkami owsianymi i jagodami, dodać dressing na bazie jogurtu do sałatki lub wypić koktajl z jogurtu naturalnego i owoców
#7 jajka - są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawarte w nich białko - cholina, pomaga regulować pracę mózgu i układu nerwowego. Jeżeli unikasz jedzenia jajek ze względu na cholesterol, musisz wiedzieć, że liczne badania wykazały istotne znaczenie jajek jako części zdrowej diety, przyczyniających się do obniżenia zachorować na serce. Składniki odżywcze znajdujące się w jajkach poprawiają pamięć i koncentrację. Żółtka jaj dodatkowo zawierają luteinę, która poprawia i utrzymuje zdrowie naszych oczu.
Wskazówka: wypróbuj połączenia jajek ze szpinakiem na śniadanie, lunch lub kolację
reklama
Najlepsze produkty, dzięki którym usprawnisz swój umysł:
reklama
Wskazówka: spróbuj zamienić (nawet w pewnej części) sałatę na liście świeżego szpinaku w sałatce lub dodać szpinak do omletu na śniadanie
#2 płatki owsiane - są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika; płatki owsiane zapewniają stabilne uwalnianie się energii, dzięki której możliwe jest utrzymanie koncentracji i skupienia na stałym poziomie. Jedzenie płatów owsianych wpływa na spowolnione trawienie skrobi, a tym samym na skoki poziomów cukru we krwi. Zawarty w nich magnez, żelazo i cynk stymulują wzrost komórek, metabolizm oraz regulują wspomniany poziom cukru we krwi. Aby uzyskać maksymalne korzyści z zwartych w płatkach składników odżywczych wybieraj płatki najmniej przetworzone - błyskawiczne omijamy.
Wskazówka: aby wydobyć naturalny smak płatków owsianych, przygotuj je z niskotłuszczowym mlekiem lub jogurtem naturalnym i dodaj np. jagody lub plasterki banana
#3 ryby - z wielu przeprowadzonych badań udowodniono, że spożywanie tłustych ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa niezwykle korzystnie na zapamiętywanie, koncentrację oraz bystrość umysłu. Kwasy omega-3 stymulują i wzmacniają synapsy w naszym mózgu, które są bezpośrednio odpowiedzialne za uczenie się i zapamiętywanie.
Wskazówka: wybierając ryby zwróć uwagę na możliwy zawarty w nich poziom rtęci - warto sięgać po dzikiego łososia, białego tuńczyka lub makrelę, które zawierają mnóstwo kwasów omega-3 przy minimalnym możliwym zanieczyszczeniu środowiska
#4 orzechy włoskie - jedzenie garści orzechów włoskich każdego dnia może obniżyć spadek funkcji poznawczych i motorycznych, zwiększyć elastyczność mózgu i poprawić funkcje komórek. Orzechy włoskie są bogatym źródłem białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują niestabilne neuroprzekaźniki w naszym mózgu, które mogą wywoływać depresję i wahania nastroju.
Wskazówka: spróbuj posypać sałatkę garścią posiekanych orzechów lub zabierz je jako przekąska do pracy czy w trakcie podróży. Dzięki orzechom poczujesz się bardziej najedzona i unikniesz pokus podjadania między posiłkami.
#5 jagody - wiele rodzajów owoców, jednak zwłaszcza jagody i truskawki zawierają najwięcej flawoidów, które odpowiadają za wzrost komórek mózgu i poprawiają pamięć. Najciemniejsze owoce jagodowe zawierają największą ilość składników odżywczych. Przeciwutleniacze, witamina C oraz właściwości przeciwzapalne jagód pomagają zachować prawidłowe funkcje mózgu i są pomocnym czynnikiem w zwalczaniu początków demencji.
Wskazówka: dodawaj jagody do sałatki, płatków owsianych z jogurtem lub przygotuj z nich pyszny koktajl
reklama
Wskazówka: warto na śniadanie lub lunch zjeść jogurt z płatkami owsianymi i jagodami, dodać dressing na bazie jogurtu do sałatki lub wypić koktajl z jogurtu naturalnego i owoców
#7 jajka - są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawarte w nich białko - cholina, pomaga regulować pracę mózgu i układu nerwowego. Jeżeli unikasz jedzenia jajek ze względu na cholesterol, musisz wiedzieć, że liczne badania wykazały istotne znaczenie jajek jako części zdrowej diety, przyczyniających się do obniżenia zachorować na serce. Składniki odżywcze znajdujące się w jajkach poprawiają pamięć i koncentrację. Żółtka jaj dodatkowo zawierają luteinę, która poprawia i utrzymuje zdrowie naszych oczu.
Wskazówka: wypróbuj połączenia jajek ze szpinakiem na śniadanie, lunch lub kolację
7 produktów, dzięki którym poprawisz pracę mózgu
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
10:51
Rating:
Słyszałam tylko o rybach i orzechach. Na pewno zacznę spożywać więcej pozostałych wymienionych tu produktów. Rozpoczął się rok akademicki, więc będzie okazja do sprawdzenia działania :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie kwasy omega 3 poprawiają koncentracje i ogólnie mają bardzo dobry wpływ na organizm. Ale ryby nie są ani zdrowym, ani jedynym ich źródłem. Najlepszym i bezpiecznym źródłem tych kwasów jest Gold Omega 3, biorę od jakiegoś czasu i cieszę się dobroczynnym wpływem tych kwasów na mój organizm. Dla czego nie ryby? Metale ciężkie, pestycydy itp itd, poza tym nowe badania dowodzą, że przez zatrucie środowiska i proces hodowli ryby mają coraz mniej tych kwasów.
OdpowiedzUsuńNiezastąpiony na wspomaganie pracy umysłu jest żeń- szeń. Co najważniejsze, niweluje zmęczenie, podnosi koncentrację i odporność na stress, dodaje więcej energii niż cokolwiek innego. Stosuję trzy rodzaje tego korzenia w Gold żeń– szeń complex i nie mam problemów z pamięcią, koncentracją i mam znacznie większą odporność na stress. Mam mnóstwo energii i siły przez cały dzień, nawet po całym dniu pracy.
OdpowiedzUsuń