Składniki niebezpieczne wyłącznie z nazwy

Większość z nas, dokonując jakichkolwiek zakupów produktów spożywczych zapoznaje się z informacjami zawartymi na etykietach. Jednak, gdy zagłębiamy się w skład danego produktu żałujemy, że nie zrobiliśmy dyplomu z chemii organicznej.
reklama
Niestety nie możesz polegać wyłącznie na opiniach agencji żywności, aby zabezpieczyć się przed nieuczciwymi dodatkami w żywności. W badaniach dotyczących składników stosowanych przez producentów wykazano, że ok. 35% zatwierdzonych i dopuszczonych składników w ciągu ostatnich 15 lat było ocenianych przez firmy spożywcze i ich konsultantów odpłatnie bez postępowania według wskazówek stosowanych przez agencje żywności. Nie oznacza to od razu brutalne gry, jednak jeżeli chodzi o nasze zdrowie i skutki spożywania żywności ocenianej przez płatne firmy można poddawać wątpliwości słuszność oceny i wymaga od nas większej kontroli etykiet.

źródło: http://24-sports.ru/articles/360#

Może to oznaczać, że Twoja ulubiona przekąska, jaką są na przykład chrupki kukurydziane może zawierać szkodliwe dla zdrowie dodatki. Ale może się też okazać, że użyty dodatek nie ma najmniejszego wpływu na Ciebie, a tylko tak strasznie brzmi.
reklama
Mając na uwadze wszystkie składniki używane przed producentów żywności, mogę spokojnie stwierdzić, że na ogół są to składniki nieszkodliwe dla naszego zdrowia, pomimo swej nazwy. Należy jednak pamiętać, że takie składniki nie są bezpieczne dla każdego - osoby z różnego rodzaju alergiami na dany składnik powinny upewnić się, że jest on dla nich dobry i nie wpłynie negatywnie na ich zdrowie. Przejdę teraz do tych tajemniczych składników:

1. guma karobowa - środek słodzący i zagęszczający stosowany w mrożonych deserach, sosach, produktach dietetycznych oraz jako substytut czekolady; otrzymywany z nasion szarańczyna strąkowego zwanego drzewem świętojańskim. Symbol E410

2. guma ksantanowa - stosowany jako zagęszczacz, emulgator w pieczywie, jogurtach i kremowych dodatkach do potraw. Symbol E415

3. guma guar - jest to środek zagęszczający i stabilizujący produkty stosowany do wypieków, zup i sosów, produktów mlecznych; otrzymywany z nasion roślin guar. Symbol E412

4. guma arabska (acacia) - środek zagęszczający stosowany w produkcji produktów tj. puddingi, lukier, słodycze, guma do żucia; otrzymywana z drzewa akacji. Symbol E414

5. palmitynian askorbylu - środek konserwujący, dodatek odżywczy zapobiegający jełczeniu żywności; jest to ester kwasu palmitynowego i askorbinowego, które tworzą rozpuszczalną w tłuszczach formę witaminy C. Znajduje się w pieczywie, krakersach czy ciasteczkach. Symbol E304

6. maltodekstryna - środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysoko słodzonych; otrzymywany przez hydrolizę skrobi. Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, chipsów, środków leczniczych i suplementów dietetycznych
reklama
7. kastoreum - stosowany jak aromat naturalny; stosowany podczas produkcji pieczywa, cukierków, gumy do żucia, lodów

8. alginian glikolu propylenowego - środek zaczęszczający, stabilizujący i emulgujący stosowany w lodach, sosach sałatkowych i piwie; otrzymywany z wodorostów. Symbol E405

9. alfa tokoferol - środek konserwujący, dodatek odżywczy przeciwdziałający jełczeniu żywności; jest formą witaminy E otrzymywanej z oleju sojowego. Stosowany podczas produkcji masła orzechowego, olejów roślinnych, płatków. Symbol od 306

10. amylaza - środek przekształcający skrobię w cukier, wspomagający wzrost ciasta i konserwujący. Występuje w sokach trzustkowych oraz ślinie. Stosowany w wyrobach piekarskich, płatkach śniadaniowych, sokach, napojach alkoholowych.

11. karboksymetyloceluloza - środek zagęszczający i zapobiegający krystalizacji stosowany w mrożonych deserach, galaretkach, winie; otrzymywany z celulozy roślin i drzew. Symbol E466

12. kwas askorbinowy - przeciwutleniacz, środek stabilizujący kolor oraz dodatek odżywczy stosowany do produkcji soków owocowych, gumy do żucia, owoców w puszkach; pochodna witaminy C. Symbol E300

13. kwas cytrynowy - przeciwutleniacz, środek regulujący kwasowość; otrzymywany przez fermentację cytrynową[2] na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni. Stosowany w napojach, sorbetach, słodyczach, przyprawach. Symbol E330

14. kwas jabłkowy - środek konserwujący stosowany w produkcji wina, napojów owocowych, jogurtów, słodyczy. Symbol E296

15. kwas pantotenowy - uznawany za formę witaminy B5, stosowany jako dodatek do napojów, płatków śniadaniowych.

16. kwas sorbowy - środek konserwujący, utrzymujący wilgoć oraz hamujący rozwój pleśni i drożdży stosowany do produkcji serów, wyrobów cukierniczych i piekarskich, galaretek, wina. Symbol E200

16. pirydoksyny - forma witaminy B6; dodatek odżywczy stosowany w płatkach, śniadaniach błyskawicznych, napojach energetycznych.

17. propionian wapnia - środek konserwujący i zapobiegający pleśni stosowany w wyrobach cukierniczych i piekarskich, produktach mlecznych. Symbol E282




Składniki niebezpieczne wyłącznie z nazwy Reviewed by MotywacjaNonStop on 12:20 Rating: 5

2 komentarze:

  1. Powoli zaczynam miec wrazenie, ze z czasem, nic nie bedzie bez chemi..nawet biedna owsianka, bedzie pelan chemi czy tluszczu..masakra..

    OdpowiedzUsuń
  2. nie czytam etykietek i c nie wiem po czym tyję:)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.