Najlepsze i najgorsze metody gotowania
Wybór produktów spożywczych ma zasadnicze znaczenie dla naszego dobrego zdrowia. Jednak w tej drodze bardzo ważny element stanowi także prawidłowe przygotowywanie naszych posiłków. Oczywiście istotnie jest to, czy korzystasz z organicznych warzyw i owoców, mięs pochodzących od zwierząt z wolnego wybiegu czy jakichkolwiek innych, jednak zdecydowanie największą sztuką jest sposób przyrządzenia.
Należy utrzymywać zarówno użycie tłuszczów, jak i czasu gotowania do minimum, jeżeli chcesz zachować składniki odżywcze w żywności w najwyższym stopniu.
Przygotowywanie posiłków na pierwszy rzut oka wydaje się banalne. Niestety, chcąc żyć zdrowo i cieszyć się zdrowiem przez długie lata warto zwrócić uwagę na to, jak przyrządzasz posiłki dla siebie i bliskich. Poniżej przedstawiam najlepsze i najgorsze metody gotowania.
Zobacz inny artykuł: 9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania
Najlepsze metody przygotowywania posiłków:
gotowanie na parze - bez wątpienia gotowanie jedzenia we wrzącej wodzie pomaga zachować znacznie więcej składników odżywczych niż smażenie jej na gorącym oleju. Nie jest to jednak idealna metoda, ponieważ na tendencję do rozpuszczania substancji odżywczych i pozbawiania smaku. Gotowanie na parze to coś innego. Podczas parzenia utrzymuje się jedzenie nad wodą, więc składniki odżywcze i smak w większym stopniu pozostają w produktach. Jest to także bardzo dobry sposób przygotowywania posiłków dla osób z problemami trawiennymi, ponieważ podczas obróbki delikatnie rozbijane są włókna produktów. Wszystko, czego potrzebujesz do takiego gotowania to metalowy durszlak i garnek z pokrywą.
krótkie smażenie (stri-frying) - jest to tradycyjna azjatycka technika gotowania. Różnica między krótkim smażeniem a zwykłym polega na tym, że gotuje się małe kawałki jedzenia w bardzo wysokiej temperaturze i niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu żywność bardzo szybko “zamyka” włókna , mięknie i nie nasącza się tłuszczem. W rzeczywistości zamiast tłuszczu możliwe jest użycie bulionu lub wina. Idealnym narzędziem do tej metody gotowania jest WOK, srti-frying możesz stosować na każdej patelni, pod warunkiem korzystania z wysokiej temperatury, minimalnej ilości tłuszczu i małych kawałków jedzenia.
Zobacz inny artykuł: Zobacz dlaczego warto pić wodę z cytryną na czczo..
opiekanie i grillowanie - metoda uwielbiana przez większość z nas. Dzięki bezpośredniemu wystawieniu żywności na rozgrzaną taflę, uzyskujesz chrupkość na zewnątrz i soczystość wewnątrz. Pomaga to w zatrzymaniu smaku oraz składników odżywczych. Nie wymaga użycia tłuszczu, a co najlepsze - jeszcze usuwa go z jedzenia. Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać przy tej metodzie. Po pierwsze, należy unikać zwęglonych kawałków, które mogą być rakotwórcze. Po drugie, należy także unikać dymu grillowania, który także może być rakotwórczy. Grillujemy na żarze.
gotowanie pod ciśnieniem - rewelacyjnie sprawdzi się tu szybkowar. Urządzenie wielofunkcyjne, umożliwiające gotowanie na parze, super szybkie zmiękczanie produktów spożywczych, utrzymanie praktycznie wszystkich składników odżywczych oraz ograniczenie czasu gotowania do minimum. W kilka minut jesteś w stanie przygotować porządny kawał mięsa na rodzinny obiad.
pieczenie - nie chodzi tu o pieczenie ciasteczek czy tortów, ale o przygotowywaniu w ten sposób drobiu, chudego mięsa, owoców morza oraz warzyw. Nie musisz dodawać tłuszczu do pieczenia, wystarczy w większości przypadków podlać np. wodą.
reklama
Przygotowywanie posiłków na pierwszy rzut oka wydaje się banalne. Niestety, chcąc żyć zdrowo i cieszyć się zdrowiem przez długie lata warto zwrócić uwagę na to, jak przyrządzasz posiłki dla siebie i bliskich. Poniżej przedstawiam najlepsze i najgorsze metody gotowania.
Zobacz inny artykuł: 9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania
źródło: http://www.nutritionsecrets.com/best-worst-cooking-oils-health/
Najlepsze metody przygotowywania posiłków:
gotowanie na parze - bez wątpienia gotowanie jedzenia we wrzącej wodzie pomaga zachować znacznie więcej składników odżywczych niż smażenie jej na gorącym oleju. Nie jest to jednak idealna metoda, ponieważ na tendencję do rozpuszczania substancji odżywczych i pozbawiania smaku. Gotowanie na parze to coś innego. Podczas parzenia utrzymuje się jedzenie nad wodą, więc składniki odżywcze i smak w większym stopniu pozostają w produktach. Jest to także bardzo dobry sposób przygotowywania posiłków dla osób z problemami trawiennymi, ponieważ podczas obróbki delikatnie rozbijane są włókna produktów. Wszystko, czego potrzebujesz do takiego gotowania to metalowy durszlak i garnek z pokrywą.
reklama
Zobacz inny artykuł: Zobacz dlaczego warto pić wodę z cytryną na czczo..
opiekanie i grillowanie - metoda uwielbiana przez większość z nas. Dzięki bezpośredniemu wystawieniu żywności na rozgrzaną taflę, uzyskujesz chrupkość na zewnątrz i soczystość wewnątrz. Pomaga to w zatrzymaniu smaku oraz składników odżywczych. Nie wymaga użycia tłuszczu, a co najlepsze - jeszcze usuwa go z jedzenia. Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać przy tej metodzie. Po pierwsze, należy unikać zwęglonych kawałków, które mogą być rakotwórcze. Po drugie, należy także unikać dymu grillowania, który także może być rakotwórczy. Grillujemy na żarze.
gotowanie pod ciśnieniem - rewelacyjnie sprawdzi się tu szybkowar. Urządzenie wielofunkcyjne, umożliwiające gotowanie na parze, super szybkie zmiękczanie produktów spożywczych, utrzymanie praktycznie wszystkich składników odżywczych oraz ograniczenie czasu gotowania do minimum. W kilka minut jesteś w stanie przygotować porządny kawał mięsa na rodzinny obiad.
reklama
1 z 2
Najlepsze i najgorsze metody gotowania
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
17:43
Rating:
jak dla mnie zdecydowanie wygrywa przygotowywanie na parze oraz grillowanie, nawet takie w piekarnikowym grillu. takie potrawy sa dla mnie najsmaczniejsze no i oczywiście zdrowe :) super podsumowujący wpis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że krótkie smażenie mnie zaskoczyło. I to bardzo pozytywnie. To znaczy, że jeszcze nie wszystko stracone! Dzięki i pozdrawiam. Bardzo interesujący i wartościowy blog.
OdpowiedzUsuń