9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania
Podjęcie decyzji o przejściu na dietę i zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów już staje się wyzwaniem i trudną rzeczą do wykonania. Po co jeszcze sobie utrudniać sprawę? Jeżeli chcesz założony przez Ciebie cel został osiągnięty, ułatw sobie to, zaczynając od zorganizowania przestrzeni w kuchni. Miejsce z ulubionymi smakołykami może mieć ogromne znaczenie w Twojej drodze do szczupłej sylwetki.
Oczywiście nie mam na myśli od razu remontu całej kuchni. Wystarczy kilka prostych trików, aby ułatwić sobie dojście do celu.
Stwórz łatwy dostęp do zdrowej żywności - jako ludzie mamy tendencję do sięgania po produkty, będące w zasięgu naszego wzroku. Domyślam się, że paczka ciasteczek sprawi Ci większą przyjemność, jednak chcąc pozbyć się kilogramów zaopatrz się w zdrowe przekąski tj. orzechy, pokrojone warzywa, owoce i jogurt grecki. Po te produkty możesz sięgać z łatwością, kiedy poczujesz głód.
Ukryj fast foody - jeżeli jesteś w sytuacji, kiedy muszą znajdować się w domu, postaraj się schować je tam, gdzie nie będziesz ich widzieć cały czas. Umieść te produkty np. na trudno dostępnych półkach lub jeżeli to możliwe zamroź niektóre z nich. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się wszelkich pokus.
Zaopatrz się w zioła i przyprawy - są niezwykle smakowite; dzięki nim potrawy smakują jeszcze lepiej. Kreatywność w kuchni to podstawa, dlatego nie bój się ich używać - posyp marchew kminkiem lub brukselkę płatkami chili.
Kup małe talerze i duże sztućce - brzmi dziwnie, jednak takie działanie daje efekty. Wykazano, że jedząc dużym widelcem zje się znacznie mniej. Być może wynika to z tego, że większe kęsy stanowią wizualną wskazówkę dla Ciebie, że na talerzu ubywa coraz więcej. Spróbuj następnym razem podczas posiłku skorzystać z małego talerza. Przekonasz się, jak Twój mózg oszukuje Cie każdego dnia. Jedząc na mniejszym talerzu najesz się zdecydowanie szybciej niż jedząc z dużego (w reguły o wiele za duże porcje).
Unikaj oglądania telewizji - chodzi tu głównie o nie oglądanie programów w telewizji podczas spożywania posiłków. Twój każdy kęs musi być świadomy, a telewizja niestety powoduje bezmyślne pochłanianie jedzenia.
Trzymaj książki kucharskie w kuchni - jednym z sekretów szczupłych ludzi jest to, że często gotują w domu. To najlepszy sposób na to, aby kontrolować spożywaną żywność oraz tym samym ilości cukrów i tłuszczów. Aby zachęcić się do gotowania nie trzymaj książek kucharskich głęboko schowanych w szafkach - ustaw je na widoku. Dzięki temu możliwe, że skusisz się na częstsze próby przygotowywania nowych przepisów.
Postaw na czerwień - kolor czerwony jest uważany za niebezpieczny i podświadomie działa, jak znak stop podczas jedzenia. Wykazano, że ludzie, którym zaserwowano czekoladę na czerwonych tackach, zjedli o 50% mniej niż osoby, którym podano ją na niebieskich oraz białych tackach. Warto rozważyć dodanie do kuchennego wystroju czerwonych elementów np. ręczników.
Używaj mniejszych kieliszków - w jednym z badań wykazano, że do szerokich kieliszków nalewany średnio o 12% więcej wina niż do węższych czy niższych.
Bądź zawsze zorganizowany - masz masę garnków i patelni, które przy każdym otwarciu szafki spadają na Ciebie? Pozbądź się niepotrzebnych, starych czy zużytych, a zadbaj o te dobre. Gdy zdrowe nawyki staną się łatwiejsze do utrzymania, istnieje większe prawdopodobieństwo do ich realizowania i przygotowywania w narzędziach podnoszących pożywność posiłków.
reklama
źródło: http://blog.myfitnesspal.com/struggling-to-lose-weight-your-environment-may-be-to-blame/
Stwórz łatwy dostęp do zdrowej żywności - jako ludzie mamy tendencję do sięgania po produkty, będące w zasięgu naszego wzroku. Domyślam się, że paczka ciasteczek sprawi Ci większą przyjemność, jednak chcąc pozbyć się kilogramów zaopatrz się w zdrowe przekąski tj. orzechy, pokrojone warzywa, owoce i jogurt grecki. Po te produkty możesz sięgać z łatwością, kiedy poczujesz głód.
reklama
Zaopatrz się w zioła i przyprawy - są niezwykle smakowite; dzięki nim potrawy smakują jeszcze lepiej. Kreatywność w kuchni to podstawa, dlatego nie bój się ich używać - posyp marchew kminkiem lub brukselkę płatkami chili.
Kup małe talerze i duże sztućce - brzmi dziwnie, jednak takie działanie daje efekty. Wykazano, że jedząc dużym widelcem zje się znacznie mniej. Być może wynika to z tego, że większe kęsy stanowią wizualną wskazówkę dla Ciebie, że na talerzu ubywa coraz więcej. Spróbuj następnym razem podczas posiłku skorzystać z małego talerza. Przekonasz się, jak Twój mózg oszukuje Cie każdego dnia. Jedząc na mniejszym talerzu najesz się zdecydowanie szybciej niż jedząc z dużego (w reguły o wiele za duże porcje).
Unikaj oglądania telewizji - chodzi tu głównie o nie oglądanie programów w telewizji podczas spożywania posiłków. Twój każdy kęs musi być świadomy, a telewizja niestety powoduje bezmyślne pochłanianie jedzenia.
Trzymaj książki kucharskie w kuchni - jednym z sekretów szczupłych ludzi jest to, że często gotują w domu. To najlepszy sposób na to, aby kontrolować spożywaną żywność oraz tym samym ilości cukrów i tłuszczów. Aby zachęcić się do gotowania nie trzymaj książek kucharskich głęboko schowanych w szafkach - ustaw je na widoku. Dzięki temu możliwe, że skusisz się na częstsze próby przygotowywania nowych przepisów.
reklama
Używaj mniejszych kieliszków - w jednym z badań wykazano, że do szerokich kieliszków nalewany średnio o 12% więcej wina niż do węższych czy niższych.
Bądź zawsze zorganizowany - masz masę garnków i patelni, które przy każdym otwarciu szafki spadają na Ciebie? Pozbądź się niepotrzebnych, starych czy zużytych, a zadbaj o te dobre. Gdy zdrowe nawyki staną się łatwiejsze do utrzymania, istnieje większe prawdopodobieństwo do ich realizowania i przygotowywania w narzędziach podnoszących pożywność posiłków.
9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
18:28
Rating:
Świetne rady. Sama zauważyłam że oglądając tv jem więcej niż np podczas rodzinnego obiadu. Od dziś tv na czas posiłku obowiązkowo wyłączona! ;)
OdpowiedzUsuńEch ... wystarczy jeden sposób, licz kalorie i to wszystko
OdpowiedzUsuńMyślę, że w najlepszej organizacji kuchni na diecie pomoże nam dietetyk :) Warto udać się do osoby, która spojrzy na wykonane przez nas badania i na ich podstawie pokieruje naszą dietą. Słyszałam wiele pozytywnych opinii o Michale Wrzosku (jest dietetykiem i zdaje się również trenerem personalnym), więc brzmi jak idealne połączenie dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy :)
OdpowiedzUsuńTakie porady są bardzo ważne, a jeszcze ważniejsze jest ich się trzymać. To z tym mam największy problem :D
OdpowiedzUsuń