Zdrowsze wersje ulubionych dodatków do posiłków
Dodatki i przyprawy do potraw są prawdopodobnie jednymi z najlepszych elementów wielu Twoich ulubionych posiłków. Czym byłby hamburger, nawet w wersji fit bez słodkiego lub pikantnego sosu? Kłopot w tym, że tego typu dodatki mogą w złowieszczy sposób zaszkodzić Twojemu zdrowiu oraz oddalić Cię od zamierzonych efektów. Wiele z nich zawiera często bardzo dużo tłuszczu i kalorii, a niektóre z nich dodatkowo naładowane sporą ilością cukru (w postaci syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy lub syropu glukozowo-fruktozowego), sztucznych składników oraz soli.
Nie wszystko jest jednak stracone! Powinno się oczywiście za każdym razem sprawdzać etykiety produktów. I jeżeli dojdziesz do tego, możesz zdziwić się, że niektóre dodatki mogą być zdrowe. Należą do nich np. musztarda oraz wasabi. Jednak nie ma to, jak domowe wyroby. Najlepsze jest w nich to, że samodzielnie dobierasz składniki i wiesz dokładnie. co się w nich znajduje. Poniżej zapraszam Cię do zapoznania się z prostymi przepisami na Twoje ulubione dodatki w zdrowszej wersji.
Ketchup
Przemysł spożywczy próbował zareklamować swój wyrób jako zdrowa żywność poprzez zaznaczenie, że zawiera likopen antyoksydacyjny. Zapomnieli jednak dodać, że nadal zawiera w składzie cukier i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (cukier + cukier). Omijaj takie produkty “szerokim łukiem”.
reklama
źródło: http://www.livingworthmagazine.com/healthy-dips-favorite-snacks/
Ketchup
Przemysł spożywczy próbował zareklamować swój wyrób jako zdrowa żywność poprzez zaznaczenie, że zawiera likopen antyoksydacyjny. Zapomnieli jednak dodać, że nadal zawiera w składzie cukier i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (cukier + cukier). Omijaj takie produkty “szerokim łukiem”.
Przepis na ketchup podany przez nas zrobisz z sosu pomidorowego, octu, cukru brązowego/trzcinowego lub syropu klonowego/miodu. Dla podkreślenia smaku dodaj curry lub ziele angielskie.
Składniki:
- 400g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów, bez soli i cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru brązowego/trzcinowego lub syropu klonowego lub miodu
Składniki:
- 400g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów, bez soli i cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru brązowego/trzcinowego lub syropu klonowego lub miodu
reklama
Przygotowanie: w rondlu podgrzać sos pomidorowy z octem i cukrem - doprowadzić do wrzenia, często mieszając do momentu zgęstnienia. Zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 2h.
Zdrowsze wersje ulubionych dodatków do posiłków
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
15:06
Rating:
Świetne wskazówki! Muszę przyznać, że ciężko na początku przestawić się na zdrowsze produkty, nawet nie przez wzgląd na ich smak, ale przez to, że często są trudno dostępne... Niestety nie zawsze mam czas, by przygotować takie rzeczy samodzielnie i z pomocą przychodzą sklepy, jednak najczęściej te internetowe, gdzie szybko można zrobić zapasy zdrowego jedzenia :)
OdpowiedzUsuń