7 Najlepszych Źródeł Białka Innych Niż Mięso!
Każdy, kto interesuje się zagadnieniem diet wysokobiałkowych wie, że konieczne jest dostarczenie znacznej ilości białka w diecie, czyli około 0,8g na kilogram masy ciała. Jeden z najlepszych i najłatwiej dostępnych źródeł białka pochodzi od zwierząt, jednak jest wiele powodów “za”, aby pomyśleć o ograniczeniu lub wyeliminowaniu konsumpcji mięsa do zaspokajania naszych potrzeb białkowych.
Oprócz oczywiście kwestii związanych z prawami zwierząt, istnieje kilka bardzo istotnych powodów ekonomicznych oraz środowiskowych, które należy rozważyć. Weźmy pod uwagę na przykład produkcję wołowiny, gdzie na
Oprócz oczywiście kwestii związanych z prawami zwierząt, istnieje kilka bardzo istotnych powodów ekonomicznych oraz środowiskowych, które należy rozważyć. Weźmy pod uwagę na przykład produkcję wołowiny, gdzie na
reklama
Zobacz 7 tanich produktów, dzięki którym wzbogacisz Twoją dietę w białko.
Mimo, że jest to mięso naładowane ogromna ilością białka to niestety zawiera także wysokie poziomy nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może prowadzić do chorób serca i raka. Ok, ale nie o to tak naprawdę chodzi w tym artykule, ale o zaproponowanie innych wartościowych źródeł białka, niebędących mięsem.
Wyzwaniem jest dostarczenie wystarczającej ilości białka wysokiej jakości w naszej diecie. Określenie “wysokiej jakości białko” oznacza takie białko, które zawiera wszystkie osiem aminokwasów tj. izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Większość mięs zawiera wszystkie te
Wyzwaniem jest dostarczenie wystarczającej ilości białka wysokiej jakości w naszej diecie. Określenie “wysokiej jakości białko” oznacza takie białko, które zawiera wszystkie osiem aminokwasów tj. izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Większość mięs zawiera wszystkie te
reklama
Zobacz jaki jest wpływ białka na budowę naszych mięśni?
#1 jajka - białko jaj jest powszechnie określane jako “doskonałe białko”, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jedno jajko zawiera ok. 6g białka, tylko 80kcal i 5g tłuszczu. Zawiera ono także ponad 200mg cholesterolu pokarmowego, który jest wysoki , jednak różni się on znacząco od cholesterolu we krwi. Obecnie niektóre jajka produkowane są z wysokim poziomem omega-3, które uzyskuje się poprzez dodanie nasion, zawierających kwasy tłuszczowe do diety kur.
#2 mleko - jedna szklanka mleka 2% zawiera około 8g białka, 5g tłuszczu (z czego 3 nasycone) i około 120kcal. Przechodząc na chude mleko pozostawiasz tą samą ilość białka, a obniżasz ilość kalorii o 30%. Bardzo dobrym rozwiązaniem może być także niskotłuszczowy jogurt naturalny, który zawiera ok. 14g białka i 137kcal. Niestety z produktami mleczarskimi mogą wiązać się pewne problemy tj. nietolerancja nabiału, alergie itp.
#3 rośliny strączkowe - rośliny te są nie tylko bogate w błonnik, ale także w cenne białko. Szklanka ciecierzycy zawiera ok. 17g białka, soczewicy ok.16g, a łyżka masła orzechowego ok. 4g. Wiele osób skarży się na problemy z jelitami po zjedzeniu fasoli, co jest wywołane brakiem enzymu trawiącego cukier. Pomocne będzie podczas namaczania fasoli dodanie szczypty soli do wody, która wypłucze cukier z ziaren. Dodatkowo, aby pozbyć się cukru nie gotuj fasoli w tej samej wodzie, w której się moczyła.
reklama
#5 orzechy i nasiona - migdały posiadają największą ilość białka w 100g ze wszystkich orzechów - 20g. Jednak zawierają także sporo tłuszczu, bo aż 52g (w 100g) z czego tylko jeden z nich należy do nasyconych. Bardzo dobre są także nasiona dyni, słonecznika oraz lnu.
#6 spirulina - nazywana sinic; zawiera mnóstwo minerałów i witamin oraz co, najważniejsze kompletne białko (oznacza to, że zawiera wszystkie 8 aminokwasów). W 30g suszonej spiruliny znajduje się 16g białka, 2g tłuszczu i 81kcal. Glony nie należą do najbardziej apetycznych produktów spożywczych, jednak możesz je znaleźć w formie tabletek lub użyć jako dodatku do koktajlu. Możesz także użyć ich w formie sproszkowanej i dodać do dressingów czy innych sosów.
#7 amarantus i quinoa - są one określane często jako “pseudoziarna”. Oba zawierają kompletne białko i wysoki poziom błonnika i witamin. Amarantus może być wykorzystany jako mąka lub płatki śniadaniowe. Porcja 30g zawiera ok. 5g białka, 2g tłuszczu i 100 kcal. Komosa ryżowa (quinoa) natomiast może być dodana do płatków śniadaniowych, stanowi rewelacyjny substytut dla ryżu czy kaszy kuskus. W 30g zawiera ok. 5g białka, 2g tłuszczu i 110kcal.
7 Najlepszych Źródeł Białka Innych Niż Mięso!
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
16:07
Rating:
Warto też wspomnieć o szpinaku, który w 100 gramach ma zaledwie 17 kcal, 1,5 g węglowodanów, 0,8 g tłuszczu i aż 2,8 g białka
OdpowiedzUsuń