Sałatka z pieczonego kalafiora, granatu i orzechów laskowych

Sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy lub pyszna kolacja wieczorkiem. W niecałą godzinkę przygotujesz pyszny posiłek. Pieczenie kalafiora powoduje wydobycie jego orzechowego smaku, który rewelacyjne współgra z orzechami laskowymi i nasionami granatu. Dodanie selera naciowego dodatkowo nada daniu świeżości i chrupkości.
reklama
Przybranie na koniec rukolą oraz polanie dressingiem z cynamonu i ziela angielskiego podkreśli smak całego dania. Kto mógłby się oprzeć takiej sałatce?

źródło: well.blogs.nytimes.com


Czego będziesz potrzebować (4 porcje):
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka syropu klonowego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duży kalafior (ew. 2 mniejsze)
2 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
2 szklanki rukoli
4 łyżeczki orzechów laskowych, prażonych i posiekanych
4 łyżki nasion granatu
Wartość odżywcza to:
Energia - 110kcal
Białko - 4g
Tłuszcz - 7g
Węglowodany - 11g
reklama
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 ° C
2. Połącz 2 łyżeczki oliwy z oliwek, ocet winny, syrop klonowy, cynamon, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu - wymieszaj i odstaw.
3. Umieść kalafior na dużej blasze. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Dopraw pozostałą solą i pieprzem.
4. Kalafior piecz 30-35 minut (mieszając w połowie) lub do momentu, aż kalafior zmięknie i zarumieni się. Pozostaw do ostygnięcia.
5. W misce wymieszaj kalafior, seler naciowy, natkę pietruszki oraz dressing. Delikatnie wymieszaj.
6. Na 4 talerzach rozłóż rukolę, następnie wyłóż warzywa, dodaj orzechy i nasiona granatu.


Sałatka z pieczonego kalafiora, granatu i orzechów laskowych Reviewed by MotywacjaNonStop on 10:36 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.