14 propozycji na zdrowy i pyszny lunch/II śniadanie
Zdrowe odżywiane wiąże się z komponowaniem prawidłowo zbilansowanych, zróżnicowanych posiłków, na których wymyślanie nie ma większość z nas po prostu czasu. Moje propozycje lunchowe możesz z łatwością przygotować dzień wcześniej i spokojnie zabrać do szkoły lub pracy lub po prostu zjeść w domu :) Mam nadzieję, że moje propozycje będą pomocne.
- szybka sałatka – wymieszaj pomidory, marchew, kolendrę, sok z cytryny, ogórek i chili. Łatwe, szybkie i pyszne
- wrap z kurczaka – na pełnoziarnistej tortilli umieść świeży szpinak, paprykę czerwoną pokrojoną w paski, kawałki kurczaka, dodaj dressing z musztardy i miodu, zawiń
- kanapka ze stekiem – na pełnoziarnistej bułce lub tostach umieść grillowany stek, dodaj sałatę i pomidora
- pita z kurczakiem – bułkę pita zgrilluj, dodaj do środka plastry zielonej papryki, grillowaną pierś z kurczaka, pomidora i sałatę
- wrap z humusem – na pełnoziarnistą tortille nałóż 2 łyżki humusu, ¼ szklanki pasków marchewki, ¼ szklanki pasków papryki czerwonej oraz sałatę, zwiń
- sałatka z quinoa – w misce wymieszaj ugotowaną wcześniej quinoa, świeży szpinak, ulubione warzywa i posyp serem feta
- nadziewane pomidory – 1 pomidor bez skóry wydrąż na kształt małej miseczki, farsz: ¼ szklanki tuńczyka w sosie własnym połącz z 1 łyżka niskotłuszczowego sera feta, 2 łyżkami pietruszki, dopraw do smaku i przełóż do pomidora, serwuj z pełnoziarnistym tostem
- sałatka z awokado i mango – w misce wymieszaj świeży szpinak z ½ szklanki mango pokrojonego w kostkę i 1/2 awokado, polej dressingiem z soku z cytryny i oliwy z oliwek
- sałatka z migdałami – w misce wymieszaj świeży szpinak, pokrojony pomidor i ogórek zielony, 2 ugotowane jajka (pokrojone w ćwiartki) oraz 10 migdałów
- sałatka warzywna – w misce wymieszaj ugotowane brokuły, cukinie lub dynię (należy je zgrillować, aby były miękkie), świeży szpinak i słodki groszek; skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
- pizza z krewetkami – na 1 rant bezglutenowej pizzy nałóż ½ szklanki sosu pomidorowego, 10 krewetek, ½ żółtej lub pomarańczowej papryki, ½ szklanki parmezanu, pozyp bazylią; zapiecz
- grillowany kurczak z cukinią
- omlet ze szpinakiem – w misce roztrzep białka 4 jaj i wylej na rozgrzaną patelnię, dodaj 1 szklankę szpinaku, poczekaj aż omlet zetnie się; przełóż na talerz i posyp 2 łyżkami sera feta
- makaron z brokułami – ugotuj makaron razowy wg instrukcji na opakowaniu, do gotowego makaronu dodaj ugotowane brokuły i kalafior, pomidorki koktajlowe, na koniec skrop oliwą z oliwek
Poniżej zamieszczamy mini ściągawkę, którą możecie udostępnić na facebook.
Udostępnij na Facebooku
Udostępnij na Facebooku
Która z powyższych propozycji najbardziej się podoba?
Pamiętajcie, że pyszne i zdrowe danie nie musi być czasochłonne.
Czasami wystarczy kilka minut na przygotowanie pysznego śniadania lub lunchu.
Życzymy Smacznego
reklama
- wrap z kurczaka – na pełnoziarnistej tortilli umieść świeży szpinak, paprykę czerwoną pokrojoną w paski, kawałki kurczaka, dodaj dressing z musztardy i miodu, zawiń
- kanapka ze stekiem – na pełnoziarnistej bułce lub tostach umieść grillowany stek, dodaj sałatę i pomidora
- wrap z humusem – na pełnoziarnistą tortille nałóż 2 łyżki humusu, ¼ szklanki pasków marchewki, ¼ szklanki pasków papryki czerwonej oraz sałatę, zwiń
- sałatka z quinoa – w misce wymieszaj ugotowaną wcześniej quinoa, świeży szpinak, ulubione warzywa i posyp serem feta
- nadziewane pomidory – 1 pomidor bez skóry wydrąż na kształt małej miseczki, farsz: ¼ szklanki tuńczyka w sosie własnym połącz z 1 łyżka niskotłuszczowego sera feta, 2 łyżkami pietruszki, dopraw do smaku i przełóż do pomidora, serwuj z pełnoziarnistym tostem
- sałatka z awokado i mango – w misce wymieszaj świeży szpinak z ½ szklanki mango pokrojonego w kostkę i 1/2 awokado, polej dressingiem z soku z cytryny i oliwy z oliwek
- sałatka z migdałami – w misce wymieszaj świeży szpinak, pokrojony pomidor i ogórek zielony, 2 ugotowane jajka (pokrojone w ćwiartki) oraz 10 migdałów
- sałatka warzywna – w misce wymieszaj ugotowane brokuły, cukinie lub dynię (należy je zgrillować, aby były miękkie), świeży szpinak i słodki groszek; skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
- pizza z krewetkami – na 1 rant bezglutenowej pizzy nałóż ½ szklanki sosu pomidorowego, 10 krewetek, ½ żółtej lub pomarańczowej papryki, ½ szklanki parmezanu, pozyp bazylią; zapiecz
reklama
- omlet ze szpinakiem – w misce roztrzep białka 4 jaj i wylej na rozgrzaną patelnię, dodaj 1 szklankę szpinaku, poczekaj aż omlet zetnie się; przełóż na talerz i posyp 2 łyżkami sera feta
- makaron z brokułami – ugotuj makaron razowy wg instrukcji na opakowaniu, do gotowego makaronu dodaj ugotowane brokuły i kalafior, pomidorki koktajlowe, na koniec skrop oliwą z oliwek
Która z powyższych propozycji najbardziej się podoba?
Pamiętajcie, że pyszne i zdrowe danie nie musi być czasochłonne.
Czasami wystarczy kilka minut na przygotowanie pysznego śniadania lub lunchu.
Życzymy Smacznego
14 propozycji na zdrowy i pyszny lunch/II śniadanie
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
13:46
Rating:
Moglibyście podawać jeszcze wartości kcal :D Buziaki :)
OdpowiedzUsuńach :) może kolejnym razem :)
UsuńA i jeszcze pytanie które zadaję wszędzie - czym zastąpić szpinak (nie lubię go) w przepisach?? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwszystko jest uzależnione od przepisu.. jeżeli w przepisie jest świeży szpinak możesz go zastąpić każdym rodzajem sałaty. Jeżeli szpinak poddajesz gotowaniu itp.. możesz zastąpić go np. kapustą włoską lub jarmużem
UsuńŚwietne wskazówki! Muszę przyznać, że ciężko na początku przestawić się na zdrowsze produkty, nawet nie przez wzgląd na ich smak, ale przez to, że często są trudno dostępne... Fit przepisy wydają nam się dużo trudniejsze, a okazuje się, że nic bardziej mylnego! Wystarczy sprawdzony sklep, dobry przepis, parę minut i chęci :) Z pomocą przychodzą sklepy, jednak najczęściej te internetowe, gdzie szybko można zrobić zapasy zdrowego jedzenia :) W moim ulubionym kupuję kasze, oliwy, zioła i inne... szczegóły znajdziesz tutaj :)
OdpowiedzUsuń