6 korzyści, jakie otrzymasz jedząc orzechy
Po dziesięcioleciach demonizacji nad zawartością tłuszczu w orzechach – który jest w większości przypadków korzystny dla serca zarówno w postaci mono-, jak i wielonasyconej, orzechy w końcu zaliczono do grupy produktów zdrowych i koniecznych w naszej codziennej diecie.
W rzeczywistości, orzechy są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Oczywiście nie zaliczam tu orzechów smażonych na oleju czy solonych, gdyż wtedy stają się bardziej kaloryczne i mniej zdrowe. Spożywane natomiast na surowo lub czasem w postaci palonej (kasztany) dostarczają nam szerokiego wachlarza unikalnych korzyści odżywczych. A więc, jakie to korzyści dostajesz sięgając po orzechy:
źródło: google.com
reklama
#1 Wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i krążenie
- arginina – aminokwas produkowany przez organizm, który jest zaangażowany w gojenie, rozwój mięśni i produkcję zdrowych plemników ze względu na jego stymulacje podczas produkcji białka, zapobiega także gromadzeniu się krwi w tętnicach poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
- arginina – aminokwas produkowany przez organizm, który jest zaangażowany w gojenie, rozwój mięśni i produkcję zdrowych plemników ze względu na jego stymulacje podczas produkcji białka, zapobiega także gromadzeniu się krwi w tętnicach poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Warto zauważyć, że orzeszki ziemnie zaliczane do orzechów są w rzeczywistości nasionami strączkowymi. Orzechy powinno się spożywać głownie jako surowe lub ewentualnie palone. Najwięcej w: orzechy ziemne
- omega-3 – wielonasycone kwasy tłuszczowe, orzechy oprócz tego zawierają także kwas alfa-linolenowy (ALA), które zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL ), zwiększając tym samym poziom dobrego cholesterolu (HDL) i ryzyko zawału serca. Najwięcej w : orzechy włoskie
- omega-3 – wielonasycone kwasy tłuszczowe, orzechy oprócz tego zawierają także kwas alfa-linolenowy (ALA), które zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL ), zwiększając tym samym poziom dobrego cholesterolu (HDL) i ryzyko zawału serca. Najwięcej w : orzechy włoskie
reklama
- żelazo – ten minerał ma zasadnicze znaczenie podczas wytwarzania czerwonych ciałek krwi oraz transporcie jednostek tlenu w organizmie. Zaleca się spożycie dla mężczyzn 8mg dziennie, dla kobiet 18mg. Najwięcej w: orzechy nerkowca
1 z 6
6 korzyści, jakie otrzymasz jedząc orzechy
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
08:35
Rating:
Brak komentarzy: