Błędy podczas gotowania, przez które tyjesz
Jedzenie jest jednym z najlepszych sposobów na to, aby schudnąć i cieszyć się piękną sylwetką. Gotowanie w domu pozwala na kontrolowanie ilości kalorii i tłuszczu oraz używanych produktów. Niestety podczas przygotowywania posiłków często nieświadomie popełniamy małe błędy, przez które nasza walka z kilogramami trwa dłużej lub w ostateczności powoduje nadwagę (jeżeli nie jesteście na diecie).
źródło: odyb.net
Błąd # 1 Zbyt obfite użycie oliwy z oliwek
Nikt nie zaprzeczy, że oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zapach oliwy z oliwek może nawet poprawić naszą sytość, dzięki czemu w kolejnych posiłkach zjemy znacznie mniej. Należy pamiętać, że mimo tylu dobroczynnych działań oliwa z oliwek jest tłuszczem, z którym nie można przesadzać. Jedna łyżka oliwy zawiera od 90-120 kalorii. Do smażenia mięsa wystarczy użyć oliwy tak, aby lekko pokryła płytę patelni, rozsmarujcie ją papierowym ręcznikiem zbierając w ten sposób jej nadmiar.
Nikt nie zaprzeczy, że oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zapach oliwy z oliwek może nawet poprawić naszą sytość, dzięki czemu w kolejnych posiłkach zjemy znacznie mniej. Należy pamiętać, że mimo tylu dobroczynnych działań oliwa z oliwek jest tłuszczem, z którym nie można przesadzać. Jedna łyżka oliwy zawiera od 90-120 kalorii. Do smażenia mięsa wystarczy użyć oliwy tak, aby lekko pokryła płytę patelni, rozsmarujcie ją papierowym ręcznikiem zbierając w ten sposób jej nadmiar.
reklama
Błąd # 2 Rezygnacja z przypraw
Aby jedzenie miało sens musi smakować. Przygotowując brokuły np. na parze i zalewając je później masłem, sosem lub serem pomyślcie o użyciu przypraw. Zioła i przyprawy nie tylko nadadzą smak Waszym potrawom, ale także przyczynią się do lepszego funkcjonowania Waszego organizmu np. ostra papryczka podkręci Wasz metabolizm.
Aby jedzenie miało sens musi smakować. Przygotowując brokuły np. na parze i zalewając je później masłem, sosem lub serem pomyślcie o użyciu przypraw. Zioła i przyprawy nie tylko nadadzą smak Waszym potrawom, ale także przyczynią się do lepszego funkcjonowania Waszego organizmu np. ostra papryczka podkręci Wasz metabolizm.
Błędy podczas gotowania, przez które tyjesz
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
09:00
Rating:
Brak komentarzy: